Lillian-Johanne Risan (32) jobber både som sykepleier og som gartner. Nå venter hun på varmere vårvær. Hjemme i leiligheten på St. Hanshaugen er det ett tusen små planter som venter på det samme.

Lillian-Johanne er gartner og sykepleier. Hjemme venter ett tusen planter på vårværet

Lillian-Johanne Risan (32) ville ha noe mer inn i livet sitt i tillegg til sykepleierjobben. Med blomstene kan hun være kreativ, og hun har oppdaget nye sider ved seg selv i arbeidet med blomstene

Publisert

Lillian-Johanne Risan (32) bor i en liten leilighet på St. Hanshaugen. Der har hun 1000 små planter som skal vokse seg store og vakre. Risan driver snittblomstproduksjon i firmaet Grønt til deg.

— Snittblomstproduksjon betyr at jeg produserer blomster som selges i blomsterbutikk. I tillegg lager jeg brudebuketter av blomstene, og dekorerer i bryllup, forklarer Risan.

I samarbeid med Inger Christine Kongevold utfører hun gartnertjenester, og hun jobber som sykepleier.

Lillian-Johanne har et drivhus og en liten åker på Aurskog, hvor plantene kan vokse seg ferdige

Gartnerarbeid er tungt

— De tusen plantene jeg dyrker fram i leiligheten blir der til mai. Deretter skal de etter hvert plantes ute eller i drivhus. Hjemme hos foreldrene mine i Aurskog har jeg både en liten åker og et drivhus.

— Der vokser plantene opp. Det er mye arbeid, og det er til dels tungt arbeid. Mange vet at sykepleiere har et hardt arbeid, men gartneren har enda tyngre arbeid. Jeg har en sterk rygg, men sliter med en skulder, sier Risan.

Etter å ha jobbet som sykepleier noen år, følte hun at hun trengte noe nytt i livet. Et arbeid hvor hun kunne dyrke kreativiteten sin. Arbeidet med blomstene gav henne det. Snittblomstproduksjonen er blitt mer enn en hobby, Lillian-Johanne har latt den vokse seg stor.

Det er mye arbeid med blomstene, men det ferdige produktet gir glede til mange.

Oppdaget nye sider ved seg selv

— Gjennom arbeidet med blomstene og firmaet mitt, har jeg oppdaget nye sider ved meg selv. Jeg overrasket meg selv da jeg forstod at jeg kunne komponere vakre buketter. Blomstene selger jeg gjennom sosiale medier, og hos Alabaster i Ullevålsveien, sier Risan.

Inne i og på trappa utenfor møbelbutikken Alabaster, kan alle studere Lillian-Johannes flotte buketter. En av de som har latt seg imponere var musikeren Susanne Sundfør.

Stor utfordring å komponere en brudebukett

— Jeg ble skikkelig nervøs da Sundfør tok kontakt og spurte om jeg kunne lage brudebuketten hennes. Det gikk bra, og nå er jeg veldig glad for at jeg fikk det oppdraget.

I disse dager venter Risan på at våren endelig skal slippe til. De fleste av plantene hennes er kuldeskjøre, og kan ikke plantes ut enda.

— Det er meldt tolv kuldegrader i Aurskog denne uka. Jeg håper på finere og varmere vær mot slutten av april. Da håper jeg telen er borte, slik at blomstene kan komme i jorda på ordentlig. For gartnervirksomheten har ikke det kalde været så mye å si. Det er beskjæringstid nå, men trærne lar seg ikke så lett påvirke av kulda, sier Risan.

Powered by Labrador CMS