Frøy Aagre slo an tonen for nabolagsdagen med sin Grønn melodi. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Bydel St. Hanshaugen markerer at hovedstaden er blitt miljøhovedstad

Bydel St. Hanshaugen arrangerte denne helga en nabolagsdag, der folk kunne male sin egen fuglekasse, lage sitt eget handlenett og få sykkelen mekket av kule sykkelgutter.

Et av de mest populære tilbudene under nabolagsdagen var muligheten til å pynte fuglekasser, som kalles #oslokassa, med maling. #oslokassa henges opp i bydelens parker og langs flere av Oslos elver: Akerselva, Alnaelva og Frognerelva. I alt 400 fuglebo skal ut.

Vanligvis er det personer som sliter med rus og psykiske lidelser som har ansvaret for fuglekassene. Ikke bare skal kassene pyntes, de skal også henges opp og følges med på år for år. Gamle reir må ut og innholdet i kassene blir registrert.

– Det er dyktige personer som har ansvaret for fuglekassene hos oss. Og folk setter pris på arbeidet som blir gjort, sier Mathias Estensen, spesialkonsulent i bydel St. Hanshaugen.

Fagkonsulent Pål Rugsveen (t.v) og spesialkonsulent Mathias Estensen viser frem ferdigpyntede fuglekasser. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Populære sykkelfiksere

Et annet tilbud i løpet av dagen var pop-up sykkelverksted. Her kunne folk fikse bremsene, få en enkel overhaling og pynte sykkelen. Fikserne kommer fra organisasjon Byverkstedet, som aktiviserer ungdom i nærmiljøet på Tøyen og Holmlia.

– Vi får sykkeldeler fra bydel Gamle Oslo og reparerer sykler gratis, forteller sykkelfikser Haji Haji, som slet med å få på plass et barnesete på en sykkel.

Haji Haji hjalp sykliester i nød med bakhjul, barneseter og bremser. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Alternativer til plast

Christopher S. Hauga og hans organisasjon PlastNorge var til stede under dagen for å informere om forsøpling, bærekraftige alternativer til plast og muligheten til å være med på ryddeaksjoner i byen.

– Vi arrangerer flere ryddeaksjoner langs Akerselva i tiden fremover. Da sitter vi i båter og plukker søppel elvelangs, forteller Hauga.

Christopher S. Hauga har laget sin egen organisasjon, PlastNorge, for å bekjempe plastproblemet. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Flere av barna som var til stede på nabolagsdagen ble også kjent med Frøy Aagre og hennes saksofon. Aagre gjennomførte forestillingen Grønn melodi, der barna fikk spille på instrumenter laget av gjenbruksmaterialer i plast, tre, papp og med gamle leker.

Ønsker bruk av Knud Knudsens plass

Nabolagsdagen ble arrangert på Knud Knudsens plass, ved inngangen til St. Hanshaugen-parken. Denne plassen ser bydelen for seg at kunne blitt mer brukt.

Barn og voksne fikk lage sine egne miljøvennlige handlenett i stoff. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Vi ønsker å stille plassen til disposisjon for organisasjoner og privatpersoner som vil bidra positivt til nærmiljøet og skape miljøengasjement. Vi har tidligere lånt ut plassen til en som ønsket å arrangere bruktlekemarked, der barn kunne ta med leker og bytte med andre, forteller Hilde Sigrid Glåmseter, miljøkonsulent i Bydel St. Hanshaugen.

Hilde Sigrid Glåmseter ser gjerne at flere bruker Knud Knudsens plass ved parken på St. Hanshaugen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Folk må starte med seg selv

Leder av bydelsutvalget på St. Hanshaugen, Anne Christien Kroepelien, er opptatt av at engasjementet for miljø starter i folks egen hverdag. Men også bydelsutvalget engasjerer seg for et bedre miljø, blant annet med vedtak om gjenbruk og å minske bruk av plast.

– Vi ønsker å legge til rette for at folk tar gode miljøvalg, men lager også møteplasser, som i dag, sier Kroepelien.

Barna fikk spille på instrumenter laget av resirkulerte materialer med saksofonist Frøy Aagre. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Miljøhovedstaden og bydelen

I forbindelse med at Oslo er miljøhovedstad i 2019, har bydelene et eget nabolagsprogram for å involvere hele byen.

Bydel St. Hanshaugen er nå offisielt i gang med lokale aktiviteter for miljøhovedstaden. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
  • Bydel St. Hanshaugen har planlagt nabolagsdag på Marienlyst med mini-dyrkeverksted og bygging av insektshotell 25. mai. Det blir også dyrkekurs på Geitmyra i regi av Spirende Oslo og Bymiljøetaten.
  • Som del av nabolagsprogrammet har to av bydelens barnehager fått tittelen «Grønn barnehage» og har flere miljøaktiviteter i år. I fjor fikk barnehagene sykler fra Sykkelprosjektet. Nå starter de sykkelskole. Barnehagene skal også dyrke, ha ombruksaktiviteter og arrangere åpen dag for nabolaget med miljøfokus.
  • Det blir flere aktiviteter til høsten, bl.a seminar om miljøansvar og info om grønne midler.
Powered by Labrador CMS