Video: Agnes Klapp

To arkitekter lar seg male over i protest mot rivingen av Y-blokka. Se videoen

– Performancen er et svar på regjeringens og Statsbyggs sensur av folks reaksjoner på rivingen av Y-blokka, sier Lena Margrethe Hoen Berge og Karsten Lunde.

Publisert Sist oppdatert

De to arkitektene er utdannet ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo og driver nyetablerte Atelier Particular fra Myntgata ved Akershus festning.

– Statsbygg fjerner blomstene folk legger ned i sorg over det som skjer, og de maler over folks ytringer og kunstverk som har blitt laget i forbindelse med folkeaksjonen for bevaring av Y-blokka, blant annet Picasso-portrettet av gatekunstneren AFK, sier Lena Margrethe Hoen Berge og Karsten Lunde.

– En udemokratisk prosess

– Dette er også en kommentar til hvordan Statsbygg nekter å la noen dokumentere bygget på innsiden, hvor en del av landets ypperste kulturarv befinner seg og snart vil gå til grunne, om rivingen ikke stanses. Regjeringen har dekket til det som skulle være en åpen og demokratisk prosess og kjørt igjennom en udemokratisk prosess der fagfolk, så vel som det norske folks ytringer, ikke har blitt hørt.

Arkitektur- og kunstnerduoen Lena Margrethe Hoen Berge og Karsten Lunde går under navnet Atelier Particular og samarbeider med dansekunstneren Helle Kvam Leraand.