Haddy Jammeh forteller at pågangen til årets Melafestival har vært enorm.
Haddy Jammeh forteller at pågangen til årets Melafestival har vært enorm.

Til helga er det tid for Melafestival. – Vi trenger fellesskapet fra musikken

– Det er selvsagt trist at Melafestivalen ikke foregår på Rådhusplassen i år, men Mela-ånden holdes i live fra Melahuset i stedet.

Publisert

På fredag starter Melafestivalen igjen. Men ikke på Rådhusplassen, der den pleier å være. På grunn av smitterestriksjonene foregår festivalen i stedet på Melahuset i Mariboes gate 8.

Vi har bedt Haddy Jammeh, kommunikasjonsansvarlig i Mela, fortelle oss om årets Mela festival.

– Melafestivalen ble opprettet i 2001 og skiller seg ut ved å fremme kulturuttrykkene fra migrasjon, forteller Haddy.

– Mela betyr møteplass, og med tanke på nedstengningene og hvor lite folk har møttes det siste året, kan festivalen ha en enda viktigere rolle nå enn tidligere. For folk å endelig kunne dra på festival igjen, kommer som en lettelse, mener hun.

Haddy Jammeh ønsker å legge til rette for at vi skal få møte hverandre igjen, selv om festivalen er kraftig nedskalert i år.
Haddy Jammeh ønsker å legge til rette for at vi skal få møte hverandre igjen, selv om festivalen er kraftig nedskalert i år.

– Vi slapp inn gratis

Men Melafestivalen handler ikke bare om å møte hverandre igjen. Heller ikke handler den bare om musikk og mat. Melafestivalen er også en læringsarena for de som vil lære mer om kulturer fra hele verden, om dokumentar-teater og om cubansk salsa.

Namibiia debuterer som artist på scenen til Mela og har mye følelser knyttet til festivalen.

– Da jeg var liten husker jeg å bli dratt med på Mela for å se ulike artister opptre. Som innvandrer og med seks søsken, så var det ikke mye penger til overs, og derfor var det fantastisk å kunne dra gratis på festivalen. Mela ga meg inspirasjon til å drive med musikk en dag selv, siden jeg kunne se mennesker som ligner på meg selv på scenene.

Namibiia debuterer på Melafestivalen.
Namibiia debuterer på Melafestivalen.

– Vi trenger fellesskapet

Også Royane Harkati (28) er svært glad for at årets Melafestival blir noe av. Royane er låtskriver og sanger, tar opp sine egne låter og styler seg selv. Hun har gledet seg til å spille live igjen helt siden Oslo ble stengt ned, og på Mela får Royane endelig muligheten. Siden det er så lenge siden sist hun fremførte fra scenen foran et publikum, forteller hun at hun vil gjøre litt ekstra ut av dette.

– Både jeg og andre trenger at fellesskapet fra musikken settes i gang igjen, sier Royane.

– Hvis det er noe man har lært det siste året, er det at det å være sammen er veldig viktig. Vi har merket en enorm etterspørsel etter festivalen i år og er veldig glade for å klare å gjennomføre den, forteller Haddy Jammeh.

Royane Harkati føler sterkt på at vi trenger å komme sammen igjen.
Royane Harkati føler sterkt på at vi trenger å komme sammen igjen.

En festival å bli glad i

Akuvi er låtskriver og sanger innenfor Afro-Fusion sjangeren og skal fremføre på Mela. Mange hun ser opp til har stått på Mela-scenen.

– Når man kan stå på samme scene som mange av de du har sett opp til, er det en veldig stor anerkjennelse og et tegn på at man er på rett vei, sier Akuvi.

Hun satser internasjonalt og vil gjerne at familien hennes i Ghana en dag kan høre musikken hennes hjemmefra.

Akuvi føler det er en ære å få spille på Melafestivalen.
Akuvi føler det er en ære å få spille på Melafestivalen.

– Det er tydelig at Melafestivalens artister virkelig er glade i festivalen og har gode minner fra den, oppsummerer hun.

Powered by Labrador CMS