Fam Irvoll frykter at både fellesskap og historie går tapt hvis Møllergata skole legges ned.Foto: Privat / Terje Bendiksby & NTB
Klesdesigner Fam Irvoll om forslaget om å legge ned Møllergata skole: – Det passer dessverre veldig godt inn i tidsånden
– Vi skal ikke spare penger på barneskoler, sier Fam Irvoll. Som mor til to med sterk tilknytning til Møllergata skole, reagerer hun kraftig på forslaget om nedleggelse, og advarer mot hva byen risikerer å miste.
Klesdesigner Fam Irvoll har hatt begge barna sine ved Møllergata skole. Nå reagerer hun sterkt på forslaget om å legge skolen ned.
– Jeg har to barn – én som går der nå, og én som har gått der tidligere, forteller Irvoll.
– Den betyr veldig mye for oss. Vi har faktisk aktivt søkt oss inn der, selv om vi egentlig tilhører et annet skoleområde.
Skolen, som ligger sentralt på St. Hanshaugen, har lenge vært kjent for sitt mangfold og fellesskap.
– Det er en skole med utrolig mange nasjonaliteter og kulturer, og det gjør den helt spesiell. Skolen hadde et dårlig rykte før, men det er lenge siden – i dag er det en nydelig skole med en fantastisk rektor som kjenner navnene til alle barna og hilser på dem hver morgen. Det er masse engasjerte lærere der, og selv om den ligger midt i sentrum, får vi en slags «bygde-følelse».
Annonse
Et inkluderende miljø
Irvoll peker på kvaliteten i undervisningen og miljøet som noe av det viktigste ved skolen:
– Klassene er sånn de burde være – ikke overfylte. I Norge er det altfor mange barn i klasserommene, men her er det mer ro og bedre læringsmiljø.
– Barna lærer på forskjellige måter, og det tas hensyn til. De gjør det bra på nasjonale prøver, og det er lett å få tilgang på leksehjelp og utstyr.
Hun trekker også frem det inkluderende miljøet som unikt:
– Det er lite mobbing og rasisme. Skolen er tydelig på at alle skal få skinne med sin bakgrunn. De arrangerer catwalk med nasjonale folkedrakter og har alle verdens flagg hengende – det er skikkelig inkluderende.
– Jeg ble rasende
Nyheten om den mulige nedleggelsen ble møtt med sterke følelser.
– Jeg ble rasende. Det passer dessverre veldig godt inn i tidsånden, men det gjør det ikke greit. Vi må rope høyt – vi skal ikke spare penger på barneskoler.
Hun frykter konsekvensene både for barna og for lokalsamfunnet:
Irvoll peker på skolens lange historie. Bildet viser elever som tegner ved Møllergata skole i 1933.Foto: Ukjent / Oslo byarkiv
– Det er selvfølgelig trist for barna mine, men det handler også om hele miljøet og historien som forsvinner. Det henger bilder der av barn som ble tatt til Auschwitz under andre verdenskrig – det er en del av historien vår.
Skolen har også historisk betydning, noe Irvoll mener burde veie tungt:
– Møllergata er ikke bare en skole, det er et kulturminne og et sted som faktisk fungerer. Det burde ikke brytes opp.
– Det er Norges eldste skolekorps! Hele korpsbevegelsen startet der.
Tap av trygghet og eierskap
For datteren hennes vil et skolebytte få konkrete konsekvenser.
– Det er veldig negativt. De må bruke masse tid på å bli kjent med nye folk, og komme inn i et miljø hvor de andre allerede kjenner hverandre.
– Hun vil få en lengre og mer trafikkert skolevei. En ny skole vil ikke ligge i hennes nærmiljø, og jeg er redd hun vil miste den tryggheten og eierskapet hun har til det i dag.
– Det virker ikke gjennomtenkt
Møllergata er den eneste barneskolen i sentrumsområdet. Irvoll mener en nedleggelse vil føre til store tap for fellesskapet.
– Hvis den forsvinner, får vi et stort område uten barneskole. De andre skolene i nærheten er allerede fulle, og det vil presse barnefamilier ut av sentrum.
Hun forteller at skolen også samler barn fra ulike nabolag i Oslo.
– Grønland, Tøyen, St. Hanshaugen – mange kommer fra ulike deler av byen og møtes her. Det bygger fellesskap. Det mister vi hvis skolen legges ned.
– Det virker ikke som beslutningen er gjennomtenkt – de har bare sett på byggene, ikke på menneskene.
– Skolebygget er dessuten fredet, så det gjør det hele enda merkeligere.