Jannicke Gerner Bjerkås er CCS-direktør ved Fortum Oslo Varme.
Jannicke Gerner Bjerkås er CCS-direktør ved Fortum Oslo Varme.

Krav om EU-støtte kan forsinke CO2-fangst på Klemetsrud med flere år

Fortum Oslo Varme frykter at krav om finansiering fra EU kan føre til at fangst av CO2 ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud må utsettes til 2026 eller 2027.

Publisert

Det kom fram under en presentasjon som Fortum Oslo Varmes CCS-direktør Jannicke Bjerkøy holdt på et webinar om karbonfangst og -lagring tirsdag.

Fortum mener selskapet kan komme i gang med CO2-fangst på Klemetsrud i 2024 hvis norske myndigheter tar en endelig investeringsbeslutning i høst.

Men nå spøker det for framdriften.

– Den nye utviklingen er at regjeringen har bedt også fangstanleggene om å søke medfinansiering fra EUs innovasjonsfond, sa Bjerkås.

Reagerer kraftig

Et slikt tilleggskrav kan ifølge henne føre til at oppstart forsinkes til 2026 eller 2027.

Dette øker usikkerheten om hele prosjektet og kan undergrave troen på at det noensinne vil bli gjennomført, advarer hun.

Både Arbeiderpartiet og SV reagerer kraftig på opplysningene og krever nå at olje- og energiminister Tina Bru (H) må komme på banen.

– Dette er kjempebekymringsfullt

– Olje og energiministeren må slå fast at det kommer en positiv investeringsbeslutning i høst for begge CO2-fangstanleggene slik at arbeidet med dette viktige klimakuttet kan komme i gang, sier SVs Lars Haltbrekken.

– Dette er kjempebekymringsfullt. Norge må videreføre sin lederrolle på dette, sier Aps Espen Barth Eide.

Powered by Labrador CMS