— Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil, sier PST-sjef Roger Berg til VG. Foto: Javad Parsa / NTB

PST åpner for at de kan ha feilvurdert Matapour

— Ettertiden vil vise om vi har glippet på informasjon eller om vi burde hatt informasjon om dette, sier PST-sjef Roger Berg.

Publisert

— Vi hadde ikke noen bekymring om at denne personen skulle begå det han gjorde i går. Snarere tvert imot, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til VG.

PST sa på en pressekonferanse lørdag at de i mai hadde en samtale med Zaniar Matapour, som er siktet for å ha drept to menn utenfor det skeive utestedet London pub i Oslo natt til lørdag.

Vurderte voldsintensjonen

PSTs samtale med Matapour var «i forbindelse med at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam».

— Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil, sier Berg.

Han viser til den islamfiendtlige organisasjonen Sians koranbrenninger i april som bakgrunnen for bekymringssamtalen.

Kan være etterretningssvikt

Berg sier at de «alltid har bekymringer rundt store arrangementer», men at de ikke har hatt konkrete bekymringer som gjorde at de kunne pågripe noen.

— Ettertiden vil vise om vi har glippet på informasjon eller om vi burde hatt informasjon om dette. Om det er en etterretningssvikt eller noe lignende. Det vil vi se i ettertid. Det er vi også interessert i å finne ut av selv, for å jobbe best mulig framover, sier Berg.

Powered by Labrador CMS