Norges Fredsråd og FN-sambandet holdt lysmarkering for årets vinner av Nobels fredspris, Verdens matvareprogram, utenfor Grand Hotel i Oslo torsdag kveld.
Norges Fredsråd og FN-sambandet holdt lysmarkering for årets vinner av Nobels fredspris, Verdens matvareprogram, utenfor Grand Hotel i Oslo torsdag kveld.

Lyslenke hyllet fredsprisvinneren fra Oslos gater

Rundt 100 personer møtte opp for å hylle årets fredsprisvinner utenfor Grand Hotel i Oslo torsdag. Men balkongen der fredsprisvinneren vanligvis står, var tom.

Publisert

I et normalår tar fredsprisvinneren imot folkets hyllest fra balkongen på Grand Hotel etter en lang dag med seremonier. Årets fredsprisdag ble helt annerledes, på grunn av koronapandemien.

Årets utdeling ble en digital seremoni, der vinneren, Verdens matvareprogram (WFP), tok imot prisen i Roma. I Oslo rådhus, der prisen vanligvis deles ut, var det i stedet en pressekonferanse om koronatiltak i jula som sto på programmet.

Utenfor Grand Hotel

Torsdag kveld samlet rundt 100 personer seg utenfor Grand Hotel, der de holdt opp lys for å danne en menneskelig lyslenke. Ingen fredsprisvinner var på balkongen for å vinke tilbake.

– Selvfølgelig skulle vi gjerne ha vinket til fredsprisvinneren, men det handler til sjuende og sist om saken og om å vise at vi er mange også i Norge som følger med på dette arbeidet, sier Oda Andersen Nyborg, leder i Norges Fredsråd, og en av arrangørene av lysmarkeringen, til NRK.

Mat skaper fred

Hun støtter uttalelsen som WFP-sjefen David Beasley kom med i Roma, der han sa at det å gi folk maten de trenger for å overleve, er et spørsmål som handler om politisk vilje og prioriteringer.

– Det er viktig å markere at vi er over 20 tilsluttede organisasjoner som stiller oss bak det budskapet her i Norge, sier Nyborg.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS