– Dette skyldes en totalvurdering. Tilskuddet museet mottar over statsbudsjettet for 2023 er vesentlig lavere enn søkt om, sier museumsdirektør Karin Hindsbo.
– Dette skyldes en totalvurdering. Tilskuddet museet mottar over statsbudsjettet for 2023 er vesentlig lavere enn søkt om, sier museumsdirektør Karin Hindsbo.

Trangere tider for Nasjonalmuseet. Korter drastisk ned på åpningstidene og høyner billettprisen

Fra nyttår stenger Nasjonalmuseet tidligere. – Når regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 handler om å stramme inn, treffer naturligvis dette Nasjonalmuseet også.

Publisert

– Dette skyldes en totalvurdering. Tilskuddet museet mottar over statsbudsjettet for 2023 er vesentlig lavere enn søkt om. I tillegg viser tallene at de aller fleste av våre besøkende kommer før klokken 17.00 og at besøket gjennomgående er lavt på kveldstid. Å justere åpningstidene på denne måten er et tiltak som gir nødvendig balanse i budsjettet, men i liten grad rammer utstillinger og publikumstilbud, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Siden åpningen 11. juni har 680.000 mennesker besøkt det nye Nasjonalmuseet. I denne perioden har museet holdt åpent mellom 10.00-21.00 seks dager i uken, som et åpningstilbud.

– Handler om å stramme inn

I Nasjonalmuseets budsjett for 2023 er 347 millioner kroner bundet opp i husleie. Det er forbundet store kostnader ved å holde åpent 13.000 kvadratmeter og 90 rom med utstillingsareal. Med drift av bygg, strøm, renhold, lønn og personalkostnader, pensjon og vakthold overstiger de årlige kostnadene 800 millioner kroner. Regjeringen foreslår i 2023 et tilskudd på 863,7 millioner kroner til Nasjonalmuseet.

Nasjonalmuseet har hatt besøk av 680.000 mennesker siden åpningen 11. juni. Fra nyttår endres åpningstidene.
Nasjonalmuseet har hatt besøk av 680.000 mennesker siden åpningen 11. juni. Fra nyttår endres åpningstidene.

– Når regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 handler om å stramme inn, treffer naturligvis dette Nasjonalmuseet også. Men vi er fast bestemt på at det å holde åpent noen færre timer i uken, ikke skal gå på bekostning av tilgjengeligheten og kvaliteten, og vi vil fortsatt ha to kveldsåpne dager i uken, sier Hindsbo i en pressemelding.

Høyere billettpriser

Som følge av økte krav til egeninntjening, settes ordinær billettpris opp fra 180 til 200 kroner fra nyttår. Det vil fortsatt være gratis inngang for de under 18 år og alle øvrige rabattordninger beholdes, som honnør- og ungdomsbillett.

– Vi har et omfattende utstillings- og arrangementsprogram klart for 2023, som vi gleder oss til å vise frem. Som en førjulsgave til vårt publikum, inviterer vi til en gratis helg i museet 17. og 18. desember, sier Hindsbo.

Museet vil fra nyttår være åpent fra 10.00 til 17.00 fire dager i uken, og fortsatt ha langåpent fra 10.00-20.00 på tirsdager og onsdager.

Powered by Labrador CMS