Her fra den umiddelbare Pride-paraden som ble gjennomført på tross av politiets advarsler etter masseskytingen.
Her fra den umiddelbare Pride-paraden som ble gjennomført på tross av politiets advarsler etter masseskytingen.

PST er bekymret før regnbuetoget lørdag. – Personer og miljøer har blitt inspirert av masseskytingen

Trusselnivået er fremdeles høyt før helgas regnbuetog i Oslo. PST sier de frykter ekstreme miljøer med vilje og evne til å gjennomføre terror.

Publisert

Lørdag er det ventet tusenvis av mennesker i gatene i Oslo under regnbuetoget. Sikkerhetstiltakene rundt arrangementet er skjerpet etter masseskytingen natt til 25. juni.

Ifølge politiet ble paraden i sommer avlyst fordi situasjonen var uoversiktlig, og PST frykter fremdeles for sikkerheten til arrangementet.

– Det er flere aktører som både har evne og vilje til å gjennomføre terror, oppgir PST til NRK.

Flere støtter masseskyteren

PST har registrert at det fins grupper som støtter det masseskyteren gjorde.

– Både blant høyreekstreme og blant ekstreme islamister at det er personer og miljøer som har blitt inspirert og gitt støtte, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe

Ifølge arrangørene kan det bli 100.000 mennesker i regnbuetoget gjennom gatene i Oslo. I tillegg vil mange følge med fra fortauet eller slutte seg til solidaritetsmarkeringen på Kontraskjæret etterpå.

Ikke et endelig grønt lys

Stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt sier de sammen med arrangørene og Oslo kommune prøver å gjøre arrangementet så trygt som mulig, blant annet med mye synlig politi i gatene.

– Vi har satt inn de tiltakene vi mener er fornuftige. Derfor mener vi arrangementet kan bli gjennomført.

Men politiet vil ikke gi noe endelig grønt lys ennå.

– Vi må vurdere trusselbildet fortløpende. Det kan fremdeles komme informasjon eller oppstå situasjoner som gjør at vi må sette inn andre tiltak eller komme med andre råd om gjennomføringen av arrangementet, sier Nilssen til NRK.

Powered by Labrador CMS