— Amundsen reiste og kom hjem til Oslo før og etter ekspedisjonene, og han bodde gjerne på Grand Hotel. Han sa «Om i syd, om i nord, om i øst, om i vest: Grand Hotel er og vil altid bli besst», forteller Geir O. Kløver, direktør ved Frammuseet.

Større utstilling på Rådhusplassen i forbindelse med Roald Amundsens 150-årsdag

Lørdag er det 150 år siden polfareren Roald Amundsen ble født. Jubileet markeres med en utstilling på Rådhusplassen om hans liv og mange bragder, blant annet hans kjærlighet til Oslo.

Publisert

Lørdag er det 150 år siden polfareren Roald Amundsen, mest kjent for å ha forsert Nordvestpassasjen for første gang i 1906 og ledet den første ekspedisjonen som nådde Sydpolen i 1911, ble født. Det blir markert med en større utstilling lokalisert på Rådhusplassen i regi av Frammuseet, som kan besøkes ut juli.

Direktør ved museet, Geir O. Kløver, forteller at utstillingen virker som et sammendrag av Amundens liv og ekspedisjoner. Amundsen ble født i Borge i Fredrikstad kommune, men vokste opp i Oslo fra han var seks måneder gammel. Hans forhold til hovedstaden er et sentralt tema for utstillingen, opplyser Kløver.

En mangfoldig utstilling

— Amundsen er tidenes mest suksessfulle polfarer, og utforsket nytt land både i Arktis og Antarktis. Utstillingen inneholder tekster og fotografier fra alle hans ekspedisjoner, oppvekst i Oslo, liv med urbefolkningen i Canada, bruk av banebrytende ny teknologi under ekspedisjonene, bøker og foredrag, hvordan han har blitt sett på i populærkulturen, samt hans kjærlighet til Oslo og hvor han var i Oslo, sier Kløver.

Utstillingen i sin helhet på Rådhusplassen.

Da mange stort sett forbinder Amundsen med å ha vært først på Sydpolen, understreker Kløver at de færreste har kjennskap til polfarerens liv og mange bragder.

— Det er ikke alle som bryr seg om å gå på museum for å lære mer om norsk polarhistorie. I forbindelse med jubileet har vi laget en utstilling, på norsk og engelsk, som kan sees gratis av alle.

Hva angår Amundsens nevnte forhold til Oslo, utdyper Kløver at oppveksten fant sted i Uranienborgveien 4, like bak Slottsparken. All skolegang forekom også i Oslo.

— Amundsen reiste og kom hjem til Oslo før og etter ekspedisjonene, og han bodde gjerne på Grand Hotel. Han sa «Om i syd, om i nord, om i øst, om i vest: Grand Hotel er og vil altid bli besst». Ellers ble han godt mottatt på Honnørbrygga etter sine ekspedisjoner, og mange Oslo-folk møtte alltid opp.

Powered by Labrador CMS