Eiendomsutvikleren Entra og Mad arkitekter ønsket å renovere kontorbygget i Kristian Augusts gate 13 ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler. Det klarte de.

Pusset opp slitent kontorbygg på Tullinløkka med 70 prosent gjenbrukte materialer. Fikk Dogas hedersmerke

Det var antakelig få som spådde en gjev arkitekturpris da Entra kjøpte det beskjedne og slitne kontorbygget i Kristian Augusts gate 13 i Oslo sentrum. Doga kaller resultatet av byggeprosessen «en ledestjerne for fremtidens sirkulære byggebransje.»

Publisert

Sammen med Spaces, arkitektene i Mad Oslo og Scenario interiørarkitekter har Entra torsdag mottatt Doga Hedersmerket 2021 for prosjektet KA 13.

Design og arkitektur Norge (Doga) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet som jobber for å styrke design- og arkitekturfagenes rolle i samfunnet.

Ombruk og gjenbruk

På sine nettsider forteller Doga historien om det gamle, litt slitte, men klassiske kontorbygget på trikkeholdeplassen midt i sentrum, mellom SAS-hotellet og Universitetet på Karl Johan, vis-a-vis den åpne plassen Tullinløkka.

Tidlig i prosjekteringsfasen ble det klart at eiendomsutvikleren Entra og Mad arkitekter ønsket å renovere kontorbygget i Kristian Augusts gate 13 ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler.

Så kom det internasjonale coworking-selskapet Spaces inn som leietaker og samarbeidspartner. Deretter ble Scenario Interiørarkitekter og en rekke andre aktører hektet på.

Sammen med Spaces, arkitektene i Mad Oslo og Scenario interiørarkitekter mottok Entra torsdag Doga Hedersmerket 2021 for prosjektet KA 13.

70 prosent gjenbruk

Under den digitale prisutdelingen torsdag ettermiddag, sa Doga-direktør Tor Inge Hjemdal at Kristian Augustsgate 13 endte opp med en gjenbruksprosent på 70. Og det selv om bygningen består av en gammel del og et nybygg.

Begge bygningskroppen har fått fasadeplater fra andre renoveringsprosjekter. Betongdekker ble hentet fra regjeringsbygningen R4 i Grubbegata, et bygg som ble revet i 2019.

Vinduene kommer fra en feilbestilling til Kværnerbyen, mens gitterplater fra gamle Tøyenbadet har fått nytt liv som rekkverk. I tillegg har prosjektet reddet og satt i stand store mengder inventar fra det gamle kontorbygget.

KA 13 består av det opprinnelige kontorbygget og et nybygg i bakkant.

Bad og bibliotek var nominert

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur uttaler at prosjektet har potensial til å endre bransjen.

Andre prosjekter fra Oslo på lista over nominerte til Dogas hedermerke for 2021, var Deichman Bjørvika og Bekkelagsbadet.

Om Deichman BJørvika sier juryen: «Nydelig arkitektur med gode og funksjonelle løsninger som på utmerket vis skaler kvaliteter man ser etter i et folkebibliotek. (...) Måten bygget utnytter dagslyset, den energisparende fasaden og den fleksible romløsningen er alle innovative og inspirerende grep.»

Om Bekkelagsbadet sier Juryen: «Et godt eksempel på en svært vellykket, tverrfaglig , åpen og medvirkende designprosess. Det har fått en distinkt identitet gjennom gode, bærekraftige grep. Brukte materialer fra lokal industri har fått nytt liv og det er lagt ned et stort arbeid for å styrke og ivareta det biologiske mangfoldet i området.»

Powered by Labrador CMS