Arrangørene av Psykiatribrølet mener at tiden nå er moden for en nødvendig endring innen det psykiske helsefeltet i Norge. Det brøler de for søndag.
Foto: Sarah Richter / Pixabay
Psykiatribrølet kommer til Stortinget. — Jeg har lenge hatt behov for å brøle
Fire organisasjoner mobiliserer til Norges første Psykiatribrøl foran Stortinget. — Min redsel er knyttet til om hjelpeapparatet makter å stille opp når min sønn blir syk, sier en av aksjonistene.
Søndag 10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse og det skal brøles foran Stortinget, for en bedre psykiatri og et mer humanistisk blikk på menneskers galskap, skriver fire organisasjoner i en pressemelding.
Brølet er initiert av filmskaper Ellen Ugelstad og arrangeres i samarbeid med Pårørendesenteret i Oslo (PIO), Landsforeningen We Shall Overcome (WSO), Mad in Norway og Hvite Ørn. Appeller vil bli holdt av tidligere pasient og representant for WSO Inger-Mari Eidsvik, pårørende Helge Mass Andersen og Randi, en fiktiv karakter i Ellen Ugelstads nye film "The Recovery Channel” (flere appellanter TBA).
Tro på sosiale og relasjonelle tilnærminger
Arrangørene mener at tiden nå er moden for en nødvendig endring innen det psykiske helsefeltet i Norge.
— Vi mener at den rådende, diagnosebaserte sykdomsmodellen, med overdreven tro på bruk av medikamenter, ujevne maktforhold og et mangelfullt og ensidig kunnskapsgrunnlag, har mislyktes. Vi tror framtida ligger i sosiale og relasjonelle tilnærminger, sier Mette Ellingsdalen, leder i Landsforeningen We Shall Overcome,
Hvor høyt og hvor lenge må vi rope?
Appellant Inger-Mari Eidsvik ble første gang innlagt da hun var 24 år. Hun er i dag 57, og jobber fulltid i et helseforetak i rusomsorgen. Eidsvik saksøker nå staten for brudd på menneskerettighetene under tidligere innleggelser.
— Min posttraumatisk stresslidelse holder meg våken innimellom fordi jeg har mareritt av det behandlingsregimet jeg har møtt. Min agenda i over tretti år har vært å jobbe for at kommende generasjoner aldri skal bli utsatt for det jeg og mange med meg har erfart, sier Eidsvik i pressemeldingen.
Appellant Helge Mass Andersen er pårørende til artisten og forfatteren Bipolar Superstar. Som pårørende sier han at han har opplevd å måtte kjempe mot manglende ressurser i psykiatrien og for å bli tatt på alvor som pårørende.
— I dag er min redsel ikke knyttet til om sønnen min blir syk igjen, men en redsel for om hjelpeapparatet makter å stille opp når han trenger det, sier Andersen, som sier han vil brøle for at politikere nå skal gi flere øremerkede midler til psykiatrien.
Filmskaper og selv pårørende
Ellen Ugelstad er selv er pårørende til en bror som lever med en schizofrenidiagnose og har laget flere filmer som tar for seg tematikk knyttet til psykisk helse.
— Min bror har hatt mange av sine dårligste livserfaringer i møte med systemet som skal hjelpe han. Mange år med bruk av tvang satte i gang en nedadgående spiral, hvor vi ikke lenger vet hva som er «sykdommen», bivirkninger av medisiner og traumer fra innleggelser. Jeg har lenge hatt behov for å brøle, for å si det sånn, sier Ugelstad.
Aksjonen er også en del av filmen The Recovery Channel. Den siste appellanten, Randi, er en karakter i filmen, og spilles av skuespiller Turid Rivertz Vatne. Randis appell blir en del av den ferdige filmen.
Filmen er nå i produksjon og skal etter planen lanseres høsten 2022.
Arrangementet finner sted på Eidsvolls plass foran Stortinget, lørdag 10. Oktober 2021, klokka 15.00.