Fredag ettermiddag satte Fosen-demonstrantene opp en lavvo på Slottsplassen.
Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Fosen-aksjonistene får audiens hos kongen
De samiske aktivistene som aksjonerer mot vindmøllene på Fosen, skal mandag i audiens hos kong Harald. Kronprins Haakon vil også være tilstede under møtet.
– Hans Majestet Kongen mottar representanter for Fosen-aksjonen i audiens mandag, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Det kongelige hoff, som også bekrefter at kronprins Haakon vil være tilstede.
Audiensen er klokken 12.15 mandag.
Det var på tredje dag av den pågående aksjonen, som startet 11. oktober, at aktivistene sendte en henvendelse til kongehuset med forespørsel om audiens hos kongen.
– Nå har de fått svar fra kongehuset og skal få audiens hos Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen kommende mandag, skrev Natur og Ungdom i en pressemelding fredag ettermiddag.
11. oktober var det to år siden Høyesterett kjente konsesjonen til vindindustrianleggene på Fosen for ugyldige. Aksjonistene protesterer mot at regjeringen har brukt 730 dager uten å komme til en løsning i saken.
– Ingen andre steder å gå
Leder Elle Nystad i NSR-Nuorat sier de er takknemlige for at kong Harald vil møte dem.
– Vi har ingen andre steder å gå. Vi håper Hans Majestet vil lytte til oss og minne den ansvarlige staten om sitt ansvar, sier hun.
Fosen-aksjonene fortsatte fredag morgen med blokkering av elleve departementer. Flere aksjonister ble båret vekk av politiet. Litt før klokken 11 avviklet aksjonistene blokaden og dro til Slottsplassen.
– Jeg er ubeskrivelig stolt av alle aktivistene bak Fosen-aksjonen. Det er en så rå kraft i denne folkebevegelsen. Takk til alle som har trosset oktoberkulde og regn, sovet i lávvu utenfor Stortinget, vist mot til å joike i vandrehallen og sittet i blokade foran Statkraft og departementer, sier Ella Marie Hætta Isaksen i pressemeldingen.
Samisk tradisjon å gå til Kongen
Fosen-aksjonen trekker nå fram at det var Kong Harald som i 1997 på vegne av landet beklaget den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskningspolitikk.
– De fleste av oss som har stått i front av Fosen-aksjonen mot menneskerettighetsbruddet var ikke født da. På vegne av alle unge samer, ønsker vi så gjerne å vite om denne unnskyldningen fortsatt finnes for oss, og å bli lyttet til i vår kamp for at rettsstaten også vil finnes for oss i framtiden, sier Hætta Isaksen.
Hun vet at kongen ikke har reell politisk makt, og krever ikke at han løser Fosen-saken.
– Vi ønsker bare å bli lyttet til. For det samiske folk har flere generasjoner av vårt folk bedt kongen om hjelp. På en måte kan man si at det er samisk tradisjon å gå rett til kongen. Vi ser oss nødt til å vende tilbake til gamle tradisjoner, og gå til kongen.
Internasjonal oppmerksomhet
I februar og mars i år fikk Fosen-saken oppmerksomhet også internasjonalt da aktivister okkuperte olje- og energidepartementets lobby i fire døgn og stengte ned ti departementer i en uke.
Under denne aksjonen beklaget olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) menneskerettsbruddene overfor reineierne på Fosen.
Også statsminister Jonas Gahr Støre ga samene en beklagelse da.
– Regjeringen beklager i dag overfor reindriftssamene på Fosen. De har opplevd en stor belastning på grunn av konsesjonsvedtakene fra 2013, sa Støre til NTB.
Riksmekler
Siden aksjonene i februar og mars har regjeringen engasjert riksmekler Mats Wilhelm Ruland til å mekle mellom reindriftsutøverne på Fosen, staten og de to vindkraftselskapene Roan Vind og Fosen Vind på Fosen. Ruland bidrar som privatperson med kompetanse på mekling.
Meklingen er taushetsbelagt og har ingen frist, ifølge aksjonistene.
– Samene på Fosen står derfor i fare for å bli utsatt for et nytt menneskerettighetsbrudd så lenge staten ikke følger opp Fosen-dommen. Fosen-aksjonistene mener regjeringen må bevise at staten er på tilbudssiden, faktisk lytter til reindrifta og slutter å utelukke noen alternative utfall, samt levere tiltak slik at en løsning som stanser menneskerettighetsbruddet kommer på bordet før det får gå tusen dager.