Det var 19. juli i fjor at en mann ble skutt og drept i Tordenskiolds gate ved Oslo rådhus.

Mann dømt til 13 års fengsel for drap på åpen gate ved Oslo rådhus

Den 43 år gamle mannen som skjøt og drepte en mann på åpen gate ved Oslo rådhus i fjor sommer, er dømt til 13 års fengsel. Dommen ankes, varsler forsvareren.

Publisert

Dommen fra Oslo tingrett var enstemmig og i tråd med aktors påstand.

Mannen er i tillegg dømt til å betale oppreisningserstatning på 280.000 kroner til hver av de to foreldrene til den drepte mannen.

43-åringen har erkjent drapet, men nektet straffskyld i retten og hevdet at han handlet i nødverge.

Mannens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, mener dommen bærer preg av uklarheter og feil. Hun varsler at de vil anke dommen.

– Dommen kom overraskende raskt etter 2–3 ukers hovedforhandling. Den er mangelfull i sine drøftelser og på visser områder både uklar og feil. Sentrale beviser er også delvis utelatt. Følgelig blir resultatet også feil. Dommen vil bli anket, opplyser hun til NTB.

Ikke snakk om nødverge

Forsvareren har tidligere sagt at mannen følte seg truet i forkant av drapet, og at han følte at han måtte forsvare seg.

Oslo tingrett mente imidlertid at det ikke var snakk om nødverge, og retten viste også til rapport fra rettspsykiatere om at mannen var tilregnelig på tidspunktet for ugjerningen.

– Retten legger vekt på at det dreier seg om et brutalt drap og hvor måten drapet ble begått på, peker i retning av et fast og sterkt forsett, heter det i dommen.

Det var flere vitner som så hele eller deler av skyteepisoden, og 19 personer er avhørt om hendelsen.

Var barndomsvenner

Fra tidligere er det kjent at de to mennene var barndomsvenner, og at de i 2018 ble dømt til fengsel for en rekke grove tyverier de hadde begått sammen.

Forholdet mellom den dømte mannen og fornærmede hadde blitt gradvis dårligere de siste årene, ifølge mannens forklaring.

Den nå dømte mannen har forklart at han og fornærmede hadde en pengekrangel i forkant av hendelsen, og de to skal ha sittet i samme bil på vei til en butikk for å ta ut penger da drapet skjedde.

Drapet skjedde på åpen gate i Tordenskiolds gate ved Oslo rådhus mandag 19. juli i fjor. Det var 43-åringen selv som ringte politiet og varslet etter hendelsen.

Powered by Labrador CMS