Politiet fjerner aktivistene som demonstrerer inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet. De demonstrerer mot vindturbinene på Fosen.

Aksjonistene i Olje- og energidepartementet båret ut og fraktet til politihuset

Politiet kjører aksjonistene som oppholdte seg i Olje- og energidepartementet til politihuset etter at de ikke fulgte pålegget om å forlate bygget.

Publisert

Det var ifølge politiet 13 aktivister inne i bygningen.

– Vi kjører dem til politihuset hvor de vil bli registrert, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli ved Oslo politidistrikt til NTB.

Aksjonistene fikk et pålegg om å forlate bygget innen 02.25, og ble båret ut av politiet da de ikke fulgte pålegget. I tretiden ble aksjonistene kjørt til politihuset i politibil med blålys.

Oslo 20230227. Politiet er på plass for å fjerne aktivistene som demonstrerer inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet. De demonstrerer mot vindturbinene på Fosen.
13 aktivister er kjørt i politibil til politihuset.

– Det var et sjokk for oss alle, men vi skal bruke stemmen vi har til å rope høyt om menneskerettighetsbruddet, hele veien til glattcella, sier aksjonist Ella Marie Hætta Isaksen i en pressemelding.

Ifølge Natur og Ungdom var Isaksen blant de første som ble arrestert kl. 02.30.

Oslo 20230227. Politiet er på plass for å fjerne aktivistene som demonstrerer inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet. De demonstrerer mot vindturbinene på Fosen.
Mellom 40 og 50 aktivister demonstrerte inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet og utenfor. De demonstrerer mot vindturbinene på Fosen.

Ny demonstrasjon planlagt

Alle 13 demonstranter er fjernet fra stedet. Aksjonistene har status som innbrakt.

Sammen med Norske Samers Riksforbund Nuorat har Natur og Ungdom planlagt en større demonstrasjon der målet er å blokkere alle inngangene til Olje- og energidepartementet. Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er til stede utenfor bygget.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er til stede utenfor bygget.

– Det er absurd, og at de kastes ut om natten sier litt om at man forsøker å dempe det, sier Greta Thunberg til NTB.

Thunberg bekrefter at hun fortsatt skal være med på den planlagte aksjonen i morgen.

– Hindret ansatte

Det var like etter 04.30 natt til mandag Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon ba om hjelp fra politiet til også å fjerne aktivistene som oppholdt seg utenfor bygget.

– Det var demonstrantenes varslede opptrapping av aksjonen med blokade av flere bygg i regjeringskvartalet som gjorde at sikkerhetstjenesten ba om hjelp fra politiet. En slik blokade ville hindret ansatte i flere departementer å gå på jobb, skriver DSS i en pressemelding.

Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødsituasjon.

Powered by Labrador CMS