Denne parken har to navn, viser det seg. Hvem har svaret på hvilken betegnelse som er riktig?

Er det noen som har løsningen på navnemysteriet ved Akershusstranda 19?

Kommandør Knut Holth-Larsen i Sjømilitære Samfund Oslo (SMS) gjør VårtOslo oppmerksom på at plassen rett nord for Oslo Havn-kontoret på Akershusstranda plutselig har blitt hetende Gastenparken.

Publisert

Knut Holth-Larsen mener det hersker full navneforvirring fordi stedet alltid har hatt navnet Normandieplassen. Han påpeker at plassen preges av Per Palle Storms statue av Orlogsgasten, som ble avduket av kong Harald V 3. september 1992.

I september 2019 innviet imidlertid Oslo Havn og Bymiljøetaten noe VårtOslo og Oslo Havn rapporterte som Gastenparken. Palle Storms orlogsgast hadde fått selskap av en stor treskulptur, en trekonstruksjon til å sitte på, benker og et offentlig toalett.

«Orlogsgasten» er laget av skulptøren Per Palle Storm og ble avduket av kong Harald i 1992. En kopi av monumentet står i Hermanville-sur-Mer i Normandie. Det ble også avduket av kong Harald V i 2004 ved 60 årsjubileet for invasjonen i Normandie.

Har søkt overalt

Knut Holth-Larsen skriver i eposten at Den kongelige norske marine, Sjømilitære Samfund Oslo og Oslo Orlogsforening har en markering ved statuen 8. og 17. mai hvert år.

«I forbindelse med arrangement i 2020 dukket det opp et nytt navn på området: Gastenparken», skriver Holth-Larsen.

Han noterer seg også at både Oslo Havn og Open House Oslo har lagt ut informasjon om Gastenparken på sine hjemmesider.

Ifølge Google Maps heter steder både Gastenparken og Normandieplassen. De røde kartmarkørene havner imidlertid på litt ulike steder, skilt med bare noen få meter.

Ikke et godkjent navn?

«Den kongelige norske marine, Sjømilitære Samfund, Oslo og Oslo Orlogsforening er ukjent med betegnelsen «Gastenparken». Vi har søkt i Oslo Byleksikon, Uoffisielle stedsnavn i Oslo kommune og norske gater.com: Navnet «Gastenparken» finnes ikke. Språkrådet setter strenge regler til stedsnavn. Hvis våre antagelser medfører riktighet, er «Gastenparken» et uoffisielt og ikke et godkjent navn», skriver han.

Han skriver videre at de tre organisasjonene ber om at området rundt Orlogsgasten omtales med sitt offisielle navn: Normandieplassen.

«Gastenparken» som navn bes fjernes fra Oslo Havn, Vårt Oslo og Open House Oslo sine nettsider», skriver Holth-Larsen.

Kan noen svare ham på dette? Bymiljøetaten eller Oslo Havn?

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS