Strøm-Larsen på Torshov selger mer kjøtt enn noensinne i disken, men har måttet permittere 10 medarbeidere
– Det er en overetablering av restauranter i Oslo, så vi er ganske sikre på at det kommer til å forsvinne noen. Mange små restauranter i byen har heller ikke plass til veldig mange bord hvis man må ha 1 meter mellom hvert bord.
Den 116 år gamle familiedrevne pølsermakermesteren på Torshov har holdt det gående gjennom pandemien. Litt nedgang totalt, men glade, matfokuserte kunder i kjøttdisken veier opp for en restaurantbransje som fortsatt er død.
Det er stor variasjon i disken til Strøm-Larsen på Torshov. Det bugner over av kjøtt i alle varianter. Store kjøttstykker, hjemmelagde pølser, pålegg, sauser, rett og slett noe for enhver kjøttelsker. I etasjen over butikken, på kontorpulten til daglig leder Jan Strøm-Larsen, ligger en gull-billett.
– Den var til et skoleprosjekt hvor de loddet ut en «forbi køen»-billett til julehandelen i desember. En slik billett vil ikke lenger være nødvendig, spøker Strøm-Larsen.
Noen kjøpte mengder av kjøttdeig
Kundeflyten har endret seg i de siste månedene. Tidligere sto handelen mellom kl. 15 og 18 for 50-75 prosent av omsetningen. Nå fordeler kundene seg over hele dagen.
Annonse
– En mer behagelig og overkommelig hverdag, smiler Strøm Larsen.
Strøm Larsen er opptatt av at man må holde motet oppe og se det positive i hverdagen, men innrømmer at de har merket krisen godt der også.
– Til å begynne med var det ikke folk i gata. Det var færre kunder, men handelen var like bra i butikken. Vi så ingen hamstring her, selv om det jo hendte det var en eller annen som fikk for seg at kjøttdeig var noe en måtte kjøpe inn i store kvanta.
Flere spiser god middag
Butikken har iverksatt de vante smitteverntiltakene.
– Holde avstand og sprite henda. Folk er veldig flinke å stille seg i kø. I påske, 16 mai og andre merkedager, så har vi en køvakt i døra som slipper folk inn og ut og sørger for at køen holder seg, sier Strøm-Larsen.
De vanlige rutinene i behandling av kjøtt er omtrent som før. Bruk av hansker og god håndhygiene. Men de har sett seg nødt til å dele opp i separate avdelinger. Staben i kjøkkenet og butikken unngår hverandre for å hindre eventuell smitte i å spre seg.
Etter at det ble vedtatt å stenge ned alle restauranter og svenskegrensa, har Strøm-Larsen merket en oppgang i salget i butikken.
– Folk gikk rett og slett ikke ut for å spise mer, og det har vi merket. Ferdigmatsalget halverte seg fordi folk nå lager mat hjemme. Ofte bruker de mer tid og lager god mat. Det har gått mange gode biffer og kokekjøtt til gryter og liknende. Det er jo en positiv effekt av korona.
Stengte restauranter rammer Strøm-Larsen
– I produksjonsavdelingen vår på Furuset har vi måttet permittere 10 medarbeidere. Derfra leverer vi vanligvis til restauranter og kantiner. Det ble helt dødt fordi nærmest alle restauranter har vært stengt. Denne delen av virksomheten er vår største, så omsetningen har gått merkbart ned.
– Vi eier heldigvis egne lokaler på Torshov. Avdelingen på Furuset derimot, leier vi. Foreløpig så veier butikkens inntekt opp for nedgangen der, selv om totalomsetningen er ned.
Fremtiden bekymrer
Totalt hadde Strøm-Larsen en nedgang på 40 prosent i april og 30 prosent i mars. De merker en liten bedring nå etter at barnehagene har åpnet igjen. Med flere bein å stå på, klarer bedriften å holde kurs mot bedre tider.
– Vi er nok mer bekymret for det som kommer. Når alle åpner igjen og alle skatter og avgifter som er utsatt fra det offentlige må betales, kan det bli tøft. Å utsette er en ting, men når vi går lange perioder i møte med liten inntekt, så er det ikke mye å betale med.
– Det hjelper ikke å nødvendigvis å låne mer penger når det går dårlig, fortsett han. Da ender man bare opp med å skylde masse penger, og man kan komme inn i en utfordrende spiral.
– Det er en liten overetablering av restauranter i Oslo, så vi er ganske sikre på at det kommer til å forsvinne noen. Det er også ganske mange små restauranter i Oslo, som ikke har plass til veldig mange bord hvis man må ha 1 meter mellom hvert bord, da blir det vanskelig å drive lønnsomt med gode marginer fremover, utdyper, han.
Naturlig skepsis blant folk
Strøm-Larsen bemerker videre, at det ikke er nok å bare åpne restaurantene igjen og så er bransjen i gang.
– En ting er jo avstand på bord, men i tillegg kommer den naturlige skepsisen hos folk. Den gjør at dette vil drøye lenge før vi kommer tilbake til en normal situasjon. Vi ser jo nå skepsisen ved å slippe barna tilbake til skole og barnehager blant foreldre. Den skepsisen er jo der hos folk som skal ut og spise også. Nettopp det vil nok spille inn på hvor lang tid det vil ta å få tilbake utelivet og restaurantbransjen igjen.
NB: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever.