Arbeidet med å sette i stand Sagene bad har pågått i snart to år, og gjennom hele koronaperioden..
Arbeidet med å sette i stand Sagene bad har pågått i snart to år, og gjennom hele koronaperioden..

Sagene bad er snart klart for skolesvømming. Håpet er åpning ved påsketider

Arbeidet med å rehabilitere svømmebasseng og interiør har pågått hele det siste året under koronaen. Hvis smittevernhensyn ikke kommer i veien, har barn og unge noe å se fram til.

Publisert

Badeanlegget har i mer en 20 år vært enda mer knusktørt og tørrlagt enn kafeene på Sagene og Torshov, etter koronaens herjinger det siste året.

Den arkitektoniske perlen rommer det gamle Sagene folkebad, og skulle etter planen åpne igjen i fjor vår. Det var krefter i gang for å få til en utsatt åpning ved skolestart sist høst, men heller ikke den ble noe av på grunn av virusvirvaret.

Bare skolesvømming og opplæring

I desember 2019 signerte skoledirektør Marte Gerhardsen på vegne av Oslo kommune avtalen med eier og eiendomsutvikler, Hans Kristian Lundblad, daglig leder i Sagene Utvikling as. Den ærverdige og fredede bygningen skal i første omgang brukes til opplæring og skolesvømming.

Slik så det ut i Sagene bad en gang.
Slik så det ut i Sagene bad en gang.

— Derfor er vi glade for å komme med den gode nyheten, en oppmuntring kanskje av stor betydning for barn og unge, sier Lundblad, som er nøye med å understreke at det fortsatt kan bli utsatt åpning.

Åpner ikke for alle

Mange barn og unge i bydel Sagene bor trangt. De har lenge måttet tåle store og små langvarige begrensninger i sitt sosiale hverdagsliv i skole og hjem, siden mars i fjor, men kan altså ha grunn til å glede seg nå.

— Men Sagene bad blir ikke åpent for allmennheten, heller ikke for barn og unge flest. Det er viktig å minne om nettopp det, framholder Lundblad, som ikke vil gi løfter han ikke kan holde. Men umulig er det ikke at flere kan få hoppe i vannet.

— Opplegget er ikke sånn per i dag. Da må i så fall kommunen gjøre nye avtaler med oss, så det får vi eventuelt komme tilbake til etter hvert, sier han.

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen signerer driftsavtalen for Sagene bad med eier Hans Kristian Lundblad.
Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen signerer driftsavtalen for Sagene bad med eier Hans Kristian Lundblad.

Alt er klart til påske

Det omfattende arbeidet med å få badet oppgradert og satt i stand har pågått til tross for koronasituasjonen. Den vernede bygningen krever sitt av tiltak og modernisering.

— I tillegg til svømmebassenget på 12,5 meter, har vi satt i stand terapibadet, forteller Lundblad.

— Mye er opp til kommunen, men blir det skolesvømming, skal vi ha badet klart. Terapibadet kan være et godt tilbud til grupper med spesielle behov, for behandling og rekonvalesens, også for voksne. Vi håper at vi kan åpne dørene til svømmehallen en gang rundt påske, sier eiendomsutvikleren.

Et folkebad fra år 1900

Sagene bad har en lang historie. Fiolkebadet ble oppført i 1899, og sto ferdig i 1900, er Oslos nest eldste og ble fredet i 1996. Det er jobbet fram en løsning med Oslo kommune i samarbeid med Byantikvaren som både ivaretar den fredede arkitekturen og de tekniske kravene til et opplæringsbasseng.

Påsken i år starter i slutten av mars og strekker seg gjennom første uke i april. Det er altså all grunn til å velge seg april.

Powered by Labrador CMS