Skeid, i svart, mot tabelltopp Solberg på Voldsløkka 17.januar ble den siste kampen på Voldsløkka denne vinteren. Her skårer Oliver Os ett av Skeids fire mål i kampen

Ullevåls damer og Skeids herrer lå sist på tabellen, men får en ny sjanse i eliteserien neste vinter

Til tross for en flott skøytevinter, kunne ikke bandyseriene fullføres. Ingen rykker ned, ingen rykker opp. Bandyforbundet starter på ny frisk neste høst.

Publisert

Begge de nyopprykkede lagene til bandyens eliteserie, Skeid i herreklassen og Ullevål hos damene, lå nederst på tabellen da Bandyforbundet måtte avbryte sesongen i slutten av januar.

Lagenes trenere sitter likevel igjen med følelsen av at eliteserien slett ikke var så skremmende, og begge lag satser friskt videre mot neste sesong.

En skikkelig fin bandyvinter

— Vi setter strek for denne sesongen, og starter friskt opp på ny sesong til høsten, sier daglig leder for Oslo og Akershus bandyregion, Espen Johansen. En varm november og en mild desember utsatte seriestarten, og i slutten av januar var det kroken på døra for årets bandysesong. Det sørget korona for.

– Denne vinteren har, på tross av alt, vært en skikkelig fin bandyvinter. Folk har gått på skøyter som aldri før. Sportsbutikkene har vært utsolgt for skøyter. Og tilstrømmingen til bandyskolene våre har vært enorm, forteller Johansen.

— Kjipt for eldre ungdom

Johansen er strålende fornøyd med samarbeidet med kommunen. Bymijøetaten har brøytet og vedlikeholdt flere skøytebaner, og har lovet å fortsette med det fram til påske. Klubber og frivillige har også bidratt til at oslofolk har hatt mange steder å gå på skøyter denne vinteren.

— De yngste barna er ikke så opptatt av å spille kamper, så de har hatt det gøy, og sikkert tilegnet seg fine ferdigheter gjennom vinteren. De som har hatt det kjipt er eldre ungdom og spillere under elitenivå. De har ikke fått spille kamper, og har hatt restriksjoner på treningene, sier Johansen.

Landslagene har også ligget nede, og VM for herrer som var planlagt i Irkutsk i Russland i april 2020 er utsatt til oktober 2021.

Ullevåls kaptein Martine Bakke

Blir i klubben til de blir norgesmestre

— Vi satser videre. Jeg har truet med å bli i klubben til jentene blir norgesmestre, og vi har fem år på å klare det, sier trener for Ullevåls damer, Håkan Walldén.

Ullevål stilte for første gang lag i eliteserien for kvinner denne sesongen.

Laget har en spillegruppe på 23. De to eldste er 45 og de yngste 15 og 16 år. Laget ble stående med ett poeng i serien, men framgangen fra seriestart til januar var stor.

– Jeg bommet litt på nivået på de første treningene, men da vi fikk justert oss inn, gikk det mye bedre. Det er godt for en trener å se hvordan spillerne utvikler spilleforståelse og opplever å kunne mestre spillet, sier Walldén.

Forventer god rekruttering

Kvinnelaget fortsetter treningen til ut mars, og planlegger å starte opp igjen etter påske.

— Vi har stor rekruttering fra egne rekker, og vil få styrket laget med unge spillere fra treningsgruppene på Bergbanen i årene framover, sier treneren.

Kaptein for Ullevåls bandykvinner har vært Martine Bakke. Det var også Martine som satte den avgjørende ballen i mål 15 sekunder før slutt da laget spilte uavgjort 5-5 mot Solberg.

Overalt hvor det var mulig gikk folk på skøyter i byen denne vinteren. Her fra en morgen med 14 minusgrader på Vannspeilet i Middelalderparken.

Skeid kunne nådd kvartfinale

— Før sesongen sa jeg til laget at målet vårt skal være at vi etter sesongen kan se hverandre i øynene, og si at vi gjorde det vi er gode for. Det kan vi absolutt, sier Skeids hovedtrener for herrenes elitelag, Helge Klæstad, etter sesongslutt.

Det er nesten en tradisjon at det nyopprykkede laget i bandyens eliteserie for menn, også rykker ned. Da serien ble avbrutt lå Skeid nederst, men hadde heng på flere av lagene lenger opp på tabellen. Klæstad mener at en kvartfinale i sluttspillet ikke vill vært urealistisk dersom serien hadde blitt fullført.

— Det var kun mot topplagene Ready og Stabæk vi kom til kort. De andre lagene holdt vi følge med, og jeg vet at flere andre lag ble overrasket over at vi holdt det gode nivået vi hadde. Det kom etter hvert mer publikum på kampene, og vi fikk vist hvor gode vi var. Det var gøy, sier Klæstad.

Skeids trener Helge Klæstad fikk se laget sitt spille jevnt med de fleste i eliteserien

Roser Voldsløkka, men vil hjem

Laget har gjennom vinteren trent på Voldsløkka, og Klæstad er veldig godt fornøyd med hvordan laget hans har blitt tatt i mot der. Han takker Voldsløkkas gode banemannskap for forholdene på isen.

Den milde høsten og forvinteren stakk kjepper i hjulene for trening og kamper. Uten kunstfrossen bane står Skeid uten muligheter for å få egenrekruttering. Takket være ildsjeler som Helge Holter og oppfølging fra bymijøetaten, kunne Nordre Åsen etterhvert tilby nabolaget en god skøyteis denne vinteren, og banen har vært mye brukt.

Selv i øsende regn kom publikum for å se bandy på Voldsløkka. Her er bortesupporterne fra Ullevål i kampen mot Skeid

— Har solgt pølser

— Vi har ikke trent hjemme på Nordre Åsen. Det lot seg ikke organisere skikkelig, men vi har vært der og slipt skøyter og solgt pølser til de som har brukt banen i vinter. Vi må jo etter hvert få treningsmuligheter der, sier Klæstad, og unngår å nevne stikkordet, kunstisbane.

Nå har skeidspillerne en treningspause, men vil snart starte opp med trening i mindre grupper. Våren og forsommeren er tiden for løping i skogen og trappetrening ved hoppbakkene på Linderudkollen for Skeids bandyspPSSillere.

— Vi har ikke hatt noe møte om hvilke spillere som blir med videre. Jeg håper alle blir med. Min egen rolle rundt laget er jeg heller ikke sikker på. Jeg vil gjerne være med laget på en eller annen måte. Jeg har ikke blitt spurt om jeg vil fortsette som hovedtrener, men håper det kommer en forespørsel, sier Klæstad.

Powered by Labrador CMS