Velkommen til lekene, hadde barna tegnet med kritt foran de kommunale gårdene på Sagene. Der ble dages høsttakkefest avvlyst på grunn av de strenge smittevernsreglene.

Smittevernet stopper høstfest for barn og unge i kommunal bygård på Sagene

I går kveld kom beskjeden fra bydel Sagene. Dere må avlyse. Etter mye arbeid og planlegging må medarrangør Frivilligsentralen ufrivillig og i siste liten avlyse høstfesten som mange har gledet seg til i ettermiddag.

Publisert

— Forventningsfulle barn og unge blir skuffet i dag, mange av dem uten helt å kunne forstå hvorfor. Nå får vi sette oss ned i ettermiddag og forklare alle barna som ikke vet at festen er avlyst, om grunnene. De kan ikke bare bli møtt av en plakat, sier en ganske oppgitt initiativtager, primus motor og pådriver til festen, Frode Svane (73) som også selv bor i Storegården der festen skulle avholdes.

Han er kontaktperson for gårdskomiteen. Høstfesten og andre arrangementer har i flere år vært en tradisjon i gården, og tiltaket er ett av mange som har bidratt ekstra mye til å bedre bomiljø og trivsel både ute og inne.

— Fulgt alle regler

Den siste tida har et tjuetalls frivillige og ansatte tilknyttet Sagene frivilligsentral stått på for å organisere en høstfest for de to kommunale gårdene Lillegården og Storegården på Sandaker.

— Vi hadde lagt opp til at høstfesten skulle gjennomføres med hensyn til alle påbud og regler under korona, men var ikke klar over de nye påbudene da vi startet arbeidet, sier Frode Svane. Han forteller at de nærmere 50-60 barna i gårdene også hadde fått invitere klassekamerater og venner.

Vi hadde blant annet lagt opp til å gi hver enkel startnumre, og sørge for at voksne passet på i køene ved stasjonene for de forskjellige aktivitetene og under bespisningen og grillingen.

Mange barn og unge hadde gledet seg til festen som måtte avlyses på grunn av de strenge smittevernsreglene.

Klare grenser

Den store gårdens felles beboerleilighet er fylt til randen med alt som skulle brukes på ettermiddagens høstfest. Matvarer, sportsutstyr, spill og tegne- og maleutstyr står ubrukt opp etter veggene. Utstyr som barna skulle bruke til lek og moro denne ettermiddagen.

Frivilligsentralens ledelse bestemte seg i går for å sette en stopper for arrangementet, etter å ha rådført seg med bydelsoverlegen i Sagene bydel om de strenge smitteverntiltakene som nå er innført. Sagene er en av de tre bydelene som nå topper lista over flest smittetilfeller, med over 100 beregnet ut fra 100.000 innbyggere. Det er fem ganger med enn det som gjør at Sagene er en rød bydel.

Dugnadsånd og pedagogikk

— Det er leit å tenke på hvor mye innsats barna har nedlagt for å forberede festen, og som altså nå ikke kan bli noe av likevel, sier Svane. Han mener imidlertid det er fint å se at dugnadsånden blant de frivillige er såpass stor.

— For det første viser planene og forberedelsene at det er mulig å mobilisere mange krefter og ressurser for å trekke sammen om å få til noe, og det er gledelig. Dernest får vi bruke situasjonen pedagogisk, til å fortelle og lære barna noe om den virkeligheten og hverdagen de er nødt til å avfinne seg med.

En fattig trøst for alle som ville på høstfest kan kanskje være at dårlig vær og regn ville lagt en demper på arrangementet. Det gjelder, selv om bydelen også hadde stilt opp med telt.

Powered by Labrador CMS