— 13-åringen gikk av trikken, og de tre guttene kom bak ham. En av dem tok hardt rundt ham, skriver Oslo tingrett i dommen mot 15-åringene.
— 13-åringen gikk av trikken, og de tre guttene kom bak ham. En av dem tok hardt rundt ham, skriver Oslo tingrett i dommen mot 15-åringene.

13-åring fraranet Moncler-jakke og Gucci-belte til 13.000 etter tur med Kjelsås-trikken. Ranerne var 14 og 15 år gamle

På trikken la 13-åringen merke til en eldre gutt som så på ham. Det var en av 15-åringene som senere tvang den yngre gutten til Kjelsås skole etter trikketuren. Der ble 13-åringen brutalt mishandlet og fraranet jakke og belte til 13.000 kroner.

Publisert

Fra trikken ringte 15-åringen til kamerater som ventet ved Kjelsås skole. Kameratene gikk til trikkeholdeplassen og sto der da 13-åringen kom ut fra trikken.

— 13-åringen gikk av trikken, og de tre guttene kom bak ham. En av dem tok hardt rundt ham og ba ham bli med for å røyke noen joints. Han ville ikke dette, men de ledet ham ned til Kjelsås skole, noen hundre meter lengre ned, og inn i et bordtennisskur.

Slik beskriver Oslo tingrett det som skal bli opptakten til et brutalt ran. Et ran begått av tre 15-åringer. Med en 13 år gammel gutt som ransoffer.

Dunket hodet i planke og slo med knyttneve

Ranet og voldshandlingene som fulgte skjedde i en tidlig lørdagskveld i oktober i fjor.

Da 15-åringene hadde tvunget 13-åringen ned til skuret ved Kjelsås skole ble hodet til den yngre gutten dunket inn i en treplanke. Så fikk han knyttneveslag i ansiktet fra en av de eldre guttene.

— Han falt på bakken og forsøkte å ta seg for med bena. Det ble ropt opp i ansiktet hans at han skulle ta av seg jakka og beltet, og dette gjorde han etter hvert da han ikke ville bli slått mer, skriver tingretten i dommen mot to av 15-åringene.

Beltet var fra designermerket Gucci og har en verdi på cirka 3.000 kroner, mens jakken var av merket Moncler og anslås til å ha en verdi på rundt 10.000 kroner. Samlet ble 13-åringen fraranet jakke og belte for rundt 13.000 kroner, anslår tingretten.

Gjenkjent av far på kjøpesenter

Rett etter at ranet er gjennomført kommer et par gående forbi. Da løper 15-åringene fra stedet og 13-åringen kommer seg hjem. Der forteller han foreldrene om det som har skjedd. De drar ut på leting etter 15-åringene som hadde slått og ranet sønnen. Uten å finne dem.

13-åringen ble tvunget til et bordtennisskur ved Kjelsås skole. Her ble han mishandlet og ranet av to 15-åringer og en 14-åring.
13-åringen ble tvunget til et bordtennisskur ved Kjelsås skole. Her ble han mishandlet og ranet av to 15-åringer og en 14-åring.

I retten hevdet 15-åringene at ranet de begikk var foranlediget av at 13-åringen tidligere skulle ha vist dem fingeren om bord på trikken. Den fornærmede, yngre gutten benektet hendelsen.

Faren til 13-åringen er ansatt ved et kjøpesenter i Oslo. Og noen dager etter ranet av sønnen ble 15-åringene observert på senteret. Faren konfronterte dem og ved hjelp av vektere, og politiet ble tilkalt.

En raner for ung til å tiltales og dømmes

De eldre guttene hører hjemme i en annen bydel enn Nordre Aker, men forklarte i retten at de dro til bydelen den aktuelle dagen for å "lytte til musikk og spise snacks". I retten bedyret de to tiltalte 15-åringene at ranet ikke var planlagt.

En av guttene til stede var under 15 år da ranet skjedde, og unngår å bli stilt for retten ettersom han er under kriminell lavalder. Men to av de andre var over 15 år da ranet skjedde, og er derfor over kriminell lavalder.

Tingretten slår fast at den ene av dem utførte selve ranet, mens den andre holdt utkikk. Begge var imidlertid med på å tvinge 13-åringen fra trikkeholdeplassen og ned til skuret ved Kjelsås skole, slår retten fast.

15-åringen som dømmes for selve ranet får ungdomsstraff på ett år og fire måneder. Den andre 15-åringen, som holdt utkikk, dømmes til åtte måneders betinget straff med prøvetid på to år.

Ungdomsstraff er et alternativ til fengsel og strengere samfunnsstraffer. Det retter seg mot unge mellom 15 og 18 år som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet.

De to 15-åringene er også dømt til å betale 15.000 kroner i erstatning til 13-åringen.

Powered by Labrador CMS