Skeids toppskårer Johnny Buduson fløy som en skarp høstvind over kunstgresset på Nordre Åsen og skåret to mål i første omgang. Han har etterhvert fått mye rutine og fotballkunnskap, men men mener selv han har for mye temperament til å bli en god trener.

Rødt og blått lekte seg med røkla. Arendal ble sendt hjem med stortap

I den første av kvalifiseringskampene om den siste plassen i neste sesongs 1. divisjon rundspilte og utklasset Skeid Arendal og stoppet ikke før det sto 6-0.

Kampen viste at Skeid har mange spillere med ekstraordinære kvaliteter. Disse har fått utvikle seg gjennom årets sesong, og under trener Gard Home har Skeid blitt et lekent, og offensivt lag.

Skeid endte tredje sist i 1. divisjon og må spille to kamper mot tredjelaget fra divisjonen under for å avgjøre hvilket lag som får spille i 1.divisjon neste år. Skeid møtte Arendal på Nordre Åsen, i det som i utgangspunktet skulle bli en tett og jevnspilt kamp.

Allerede i det første spilleminuttet kom Skeid til en sjanse, men innlegget fra venstrekant David Hickson ble klarert. Minuttet etter kom et innlegg fra Skeids høyre kant og Sulayman Bojang. Innlegget gikk til Kristoffer Hoven, som la ballen inn foran mål. Der var toppskårer Johnny Buduson på jobb, og satte inn 1-0.

Kamp på dagtid på grunn av lysforholdene

På grunn av lysforholdene på Skeids hjemmebane Nordre Åsen, måtte kampen spilles allerede klokka 14.00. Klokkeslettet til tross, og tildels øsende regn i timene før kampen, møtte det opp 550 betalende tilskuere. Hjemmepublikumet fikk en skikkelig opptur i en sesong som har svingt fra vondt til dagens eufori. Nettopp slik fotball skal være. Skeidoksenes sang om at «Her er det bare rødt og blått som leker seg med røkla» var særdeles passende denne dagen.

Høyreback Sulayman Bojang var med på det meste foran motstanderens mål. Etter en vanskelig start på sesongen viser han nå at han er en av Skeids spillere med x-faktor

— Arendal er et bra lag. I første omgang hadde de mye ball, og vi slet med å vinne den tilbake. Jeg bommet på en stor sjanse alene med keeper. Jeg avsluttet for tidlig. Da jeg fikk en lignende sjanse mot slutten av omgangen gikk jeg lenger, avventet en bevegelse fra keeperen deres og da var det plutselig lett å sette ballen i mål, sa tomålskårer Buduson.

Pass på Johnny Buduson

Arendals trener Roger Risholt mente at å temme Buduson var det viktigste våpenet Arendal hadde for å hindre Skeid i å lage mål. Det holdt i akkurat tre minutter.

Han mente at Arendals tette kampprogram i det siste kunne være noe av årsaken til at laget klappet sammen i andre omgang. Balltempoet hos Arendal var dessuten lavere enn det Skeid var vant til fra 1.divisjon.

— Vi studerte nøye Arendals kamper mot Ull/Kisa, og forsto at vi ville få kontringsmuligheter. Det fikk Ull/Kisa også, men de var ikke dyktige nok til å omsette kontringene i mål, sa Buduson videre.

Bojang var med på det meste

— Jeg vet sannelig ikke hvor mange mål jeg var involvert i, halvparten av de seks kanskje, sier høyreback hos Skeid Sulayman Bojang.

Utover i kampen ble den kjappe sinsengutten et stort problem for sørlendingene.

I andre omgang holdt Skeid oppvisning i raskt, morsomt og effektivt angrepsspill

— Arendal er et godt og offensivt lag, det var jevnt i første omgang. De er gode med ball, men vi er også gode. Når vi får til spillet vårt som i dag, er vi gode, sa Bojang. Han er en av mange skeidspillere med en x-faktor, og som gjør laget til en publikumsvinner når spillet sitter.

Fraløpt av lettbeinte spillere i rødt og blått

Arendal hadde mye ball i første omgang, men det gikk i slow motion i forhold til lagene i 1. divisjon. Da Arendal i tillegg ble slitne, raknet det utover i kampen. Laget rakk ikke å omstille seg under stormløpene fra lettbente Skeid-spillere. Lagets desidert beste spiller var målvakt Jonatan Byttingsvik.

Maxwell Effiom kom inn for Buduson på topp, og også han skåret to. Jakob Napoleon Romsaas danset seg igjennom Arendal-forsvaret og satte inn 4-0. Kristoffer Hoven puttet en ball i nota etter et innlegg fra Bojang. Det var klasseforskjell på lagene utover i kampen.

Og vinneren er: Gard Holme (38). Skeids trener hadde gjort en grundig og meget god analyse av dagens motstander. Det gav laget hans trygghet på at de kunne vinne, og håp om å lage mange mål.

All ære til gutta på laget

Den største vinneren i dette oppgjøret var allikevel Skeids trener Gard Holme. Han hadde klare analyser av motstanderen før kampen, og første omgang var presis som hadde hadde forutsett.

— Det kom mye regn i dag, og da blir banen vår rask. Det kunne vi utnytte i starten av kampen, og det klarer vi, sa trener Holme.

Han gir all ære til gutta på laget som klarer å være på sitt beste når det gjelder som mest. Han framhever også tempoforskjellen mellom de to divisjonene som en viktig årsak til at Skeid etter hvert blir så overlegne.

— Nå skal vi gjøre en god treningsjobb før returkampen på lørdag. Det er vel tvilsomt om vi skulle ryke ut nå, men ting skjer i fotball, så vi må være våkne helt inn, sa Holme.

Returoppgjøret spilles i Arendal på lørdag. Skeids neste offisielle kamp er cupkamp mot Molde i februar.