.LØRENSKOG 20090804:Østmarka. Oversiktsbilde med skog, små vann, himmel og skyer. Tåkedotter over tretoppene. Trolsk stemning.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Av de 71 anbefalt vernede kvadratkilometerne utgjør 40 av dem nasjonalpark og 31 av dem et friluftsområde med vern etter markaloven.

Miljødirektoratet anbefaler stor nasjonalpark i Østmarka

Miljødirektoratet anbefaler å verne et område på 71 kvadratkilometer i Østmarka i Oslo. Går forslaget gjennom blir det den første bynære nasjonalparken.

Publisert

— Vern etter markaloven beskytter naturen mot nedbygging og hogst på tilsvarende måte som en nasjonalpark, men åpner i større grad for tilrettelegging for friluftslivet og ulike inngrep enn hva vern etter naturmangfoldloven gjør, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

Av de 71 anbefalt vernede kvadratkilometerne utgjør 40 av dem nasjonalpark og 31 av dem et friluftsområde med vern etter markaloven.

Ulv og gaupe tett på en storby

Det foreslåtte arealet til nasjonalpark ligger innenfor kommunegrensene til Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk. Østmarka friluftsområde ligger i Oslo, Nordre Follo og Enebakk kommuner.

Den foreslåtte nasjonalparken dekker mangler i dagens naturvern ved å verne et stort naturområde med skog i lavtliggende strøk i sørlige deler av landet.

Skogen i Østmarka er et av få steder i landet man finner store rovdyr tett innpå en by. Ulv har vært etablert i området siden 2012 og gaupe er også observert i marka.

Miljødirektoratet har nå levert sin anbefaling om Østmarka nasjonalpark og Østmarka friluftslivsområde til Klima- og miljødepartementet (KLD) for videre behandling.

Powered by Labrador CMS