Deler man ut vaksiner ut fra smittetrykket i bydelene og plukker folk ut fra hvor de bor, vil smittetallet synke raskere, mener fastlege som har hatt praksis i Groruddalen i 35 år.

Fastlege i Groruddalen vil fordele koronavaksiner etter adresse i stedet for alder

Legen mener smittetallet ville sunket raskere dersom vaksinefordelingen tok utgangspunkt i en indeks for sårbarhet for koronaviruset basert på adresse.

Publisert

Fastlege Gunnar Rusten i Groruddalen har over 35 års erfaring med praksis i bydelen. Han ønsker å oppfordre til å endre vaksinestrategien.

Overfor Klassekampen kaller legen det et paradoks at lista over vaksinerte domineres av norske navn, mens lista over koronasmittede har et flertall av utenlandske navn.

Oppfordrer til å skreddersy vaksinestrategien

— Vi hadde fått slått ned smitten mer effektivt med en vaksinestrategi som hadde tatt utgangspunkt i en sårbarhetsindeks basert på adresse, sier Rusten.

Han pensjonerte seg i april i fjor, men ble kort tid etter hentet inn som assisterende bydelsoverlege i Stovner bydel. Han understreker at synspunktene er hans private og ikke er bydelens syn.

Rusten mener det vil være riktig å prioritere del-bydelene der smitten er høyest.

— Nå jobber vi langs to ulike spor: smittesporet og vaksinesporet. Det ville vært klokt å bruke kunnskapen fra smittesporingen til å skreddersy vaksineringen til der smittetrykket er høyest, sier den tidligere fastlegen.

Powered by Labrador CMS