Oslobandet Tordivel tok initiativet til «Osloband for Ukraina».Foto: Birte Bee Magnussen
Bandet Tordivel samler lokale musikere til støttekonsert for Ukraina: - Et slags Live Aid med osloband!
Lørdag kveld går støttekonserten «Osloband for Ukraina» av stabelen på Grünerløkka-kaféen MIR. Det er bandet Tordivel som har tatt initiativ til innsamlingen. - Bakgrunnen er blant annet frustrasjon og avmaktsfølelse når man ser nyheter, forteller bandet.
Tordivel startet initiativet «Osloband for Ukraina», der målet er å samle så mye penger som mulig til Ukraina og landets folk.
— Man føler at man ikke bidrar til noe i hverdagen sin. Dette er en måte å gi tilbake. Et slags Live Aid med Osloband, forteller Tordivel-vokalist og rytmegitarist Mikkel Storm Glomstein (42).
— Vi vil gi noe tilbake
Fra og med tirsdag 29. november kan hvem som helst gi til innsamlingen på Spleis.no, og det hele kulminerer med en konsertaften på Løkka-kafeen MIR.
— Bakgrunnen er blant annet frustrasjonen og avmaktsfølelsen som kommer når man ser på nyhetene, og ser at folk har det fryktelig vanskelig, sier Glomstein.
Annonse
— Vi har spilt sammen i Tordivel i litt over ett år. Det føles ut som et fint tidspunkt å vende fokuset utover, og se om vi kan gi noe tilbake, fortsetter musikeren i Tordivel.
De som skal fremføre på konserten sammen med Tordivel lørdag 3. desember er Røsten, Spelling Club, Åsa og Kenneth Ishak.
I tillegg vil den ukrainske artisten Kseniia liubchyk opptre, og DJ Live Sollid x Tomás Cox avslutter kvelden. Det vil også være muligheter for lotteri, auksjon og kjøp av kaker.
Skaffer strømaggregater til Ukraina
Alle inntektene går til går til True SOS sitt humanitære arbeid i Ukraina, som blant annet transporterer feltkjøkken til steder i landet, og jobber nå med å skaffe aggregater, som sendes til områder av Ukraina der de er uten strøm.
— Det er stor sjanse for at hvis du liker et band, liker du de andre bandene også. Men det er en ganske stor variasjon i lydbilde og musikk, forteller Myleen Offrell (34), som har rollen som keyboardist og vokalist i Tordivel.
— Det er litt sånn i bandet at vi bare gjør ting. Vi har gjort festivaler og samlet band før og fått det til, og jeg vil tro det går bedre for hver gang, fortsetter Offrell.
— Kult om det var starten på en kulturell stafett
Til tross for å bare ha spilt sammen i litt over ett år etablerte Tordivel sin egen festival i sommer, Tordivalen. Her samlet de flere band for å spille på Skjetten i Lillestrøm. Nå håper de at dette kan bli en årlig tradisjon.
— Jeg synes dette hadde vært kult om var starten på en kulturell stafett der man arrangerer musikkveld, eller de som driver med andre former for kultur kan finne måter å samles på, for å samle inn penger til en god sak, forteller Glomstein.
— Jeg gleder meg til å høre de andre bandene, og at det blir masse folk og en bra kveld. Jeg synes det er en fin kombinasjon at man kan dra på noe som gir samhold, hygge og god musikk, samtidig som at man bidrar til noe viktig. Alle får noe ut av det, fortsetter Offrell.
Må fjerne russisk interiør på lokalet
Tordivel har hatt konserter på MIR tidligere. MIR er oppkalt etter en gammel sovjetisk romstasjon, og til tross for at navnet betyr “fred” på russisk og ukrainsk, har kafeen et interiør inspirert av gammel russisk og sovjetisk estetikk. Det var derfor viktig å tone ned den russiske tematikken.
— Det er jo mye russisk og sovjetisk interiør her som vi tenker er naturlig å dempe. Vi kommer til å fjerne litt ting, og da blir det forhåpentligvis litt ukrainsk dekorasjon her istedet. Vi har invitert den ukrainske ambassaden, men de har sikkert mye annet å gjøre, forklarer Glomstein.
Det er ikke uvanlig for Tordivel å engasjere seg i samfunnet. Bandet forteller at tekstene deres gjerne omhandler dagens samfunn og dagens politiske klima. Det samme gjelder også de andre bandene som skal spille med Tordivel på lørdag.
Vil ikke legge alt ansvar på musikere
— Det er en veldig fin ting når man har overskudd til slike arrangementer som band eller artist, men jeg vil ikke legge alt ansvaret på band og artister. Det er nok mennesker i andre roller og posisjoner som er bedre egnet og kunne gjort enda mer, sier Offrell.
Offrell og Glomstein gleder seg naturligvis til lørdagen, og forteller at antallet interesserte på sosiale medier er oppe i 120 personer. Kommer det så mange blir det fullt hus på MIR, forklarer de.
— Det er få ting som gjør meg så glad som å spille i band med venner. Det å samle folk for å spille og høre på musikk synes jeg er helt fantastisk, så bare det å være en del av en sånn kveld er jo helt topp, forteller Glomstein.
— Jeg håper det kommer mange folk, både folk vi kjenner og nye folk vi kan bli kjent med, fortsetter han.
Om du ønsker å gi et bidrag, kan du gjøre dette på spleis.no.
Du kan også lese mer om «Osloband for Ukraina» på Facebook.