Tilbud om hormonbehandling har lenge vært blant kampsakene i Pride-bevegelsen.

Helsestasjon får fortsette å gi hormonbehandling til de over 18. – Jeg håper det kan gi trygghet til dem det gjelder

Oslo kommunes hormontilbud til transpersoner ble stoppet. Oppvekstbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll trygger personer som får hormonbehandling ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet på Sinsen.

Publisert

Tirsdag var det et møte mellom Oslo kommune, Helsedirektoratet og Statsforvalteren. Resultatet av møtet var at Helsestasjon for kjønn og seksualitet kan drive videre. Men ikke lenger til personer under 18.

– Tilbudet gjenopprettes. Jeg håper det kan gi trygghet til dem det gjelder og at de nå kan komme og få hjelp, sier oppvekstbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) til Dagsavisen.

VårtOslo har tidligere vist at rundt 50 osloborgere som ventet på oppstart av hormonbehandling ikke får begynne som planlagt. Også de som allerede er under behandling har vært bekymret for om de vil bli tvunget til å gå tilbake til å leve som det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen. Da vil de tape det behandlingen har gitt dem.

Møte for å rydde i kaoset

De to siste ukene har det vært forvirring rundt framtida til den lille helsestasjonen på Sinsen. Helsestasjon for kjønn og seksualitet drives av Oslo kommune og gir blant annet tilbud om hormonbehandling til unge transpersoner.

Men torsdag 21. april varslet helsestasjonen at de har fått beskjed om å stoppe å gi hormonbehandling, etter et brev fra Statsforvalteren.

Statsforvalteren på sin side oppga til NRK at de ikke hadde gitt et sånt pålegg. Og dermed kom tirsdagens møte i stand, for å rydde opp i uklarhetene.

– Jeg er veldig glad

– Møtet var veldig bra. Jeg er veldig glad for at det kom en avklaring på hvordan retningslinjene skal tolkes, sier byråd Sunniva Holmås Eidsvoll til Dagsavisen.

Her er avklaringen:

– Helsestasjonen for kjønn og seksualitet skal gjenopprette tilbudet med hormonbehandling for personer over 18 år med kjønnsinkongruens. For dem under 18 er det spesialisthelsetjenesten som skal gi et tilbud dersom det skal gis hormonbehandling. Men Bydel Grünerløkka, som driver helsestasjonen, har sagt at Helsestasjon for kjønn og seksualitet kan gjøre grundige vurderinger i hvert enkelt tilfelle for om retningslinjene kan fravikes og de under 18 kan få hormonbehandling.

I utgangspunktet er det spesialisthelsetjenesten, det vil si Rikshospitalet, som skal gi hormonbehandling til de under 18.

Powered by Labrador CMS