Bydelspolitikerne i Grünerløkka bydel er rykende uenige om hvorvidt det er bra at musikkfestivalen Piknik i parken blir arrangert i Sofienbergparken til sommeren Uansett: Det ble meldt om sommerstemning på Pip-fest i 2019. Foto: André Kjernsli
Ap på Grünerløkka sier likevel ja til Piknik i Parken. — Glad for at misforståelsen er oppklart, sier PiP-sjefen
I går bestemte Aps gruppe i bydelsutvalget i bydel Grünerløkka å si ja til sommerens Piknik i parken (PIP). Det skjedde på et gruppemøte som kun behandlet festivalsaken.
Ap-gruppa har nå oppklart forvirringen som oppstod da partiet overraskende stemte nei til festival i Sofienbergparken i et møte i oppvekst-, kultur- og miljøkomiteen nylig.
Gruppeleder i Grunerløkka Arbeiderparti og nestleder i bydelsutvalget, Vemund Rundberget, sier til VårtOslo at Ap-representanten i komiteen stemte nei ved en feil og på grunn av slett forberedende saksbehandling.
— Vi var ikke orientert ordentlig, og vedtaket ble fattet på bakgrunn av en litt uryddig prosess, sier Rundberget.
Kjært barn har mange navn, og Piknik i parken kaller seg selv både PIP og Pipfest. I 2019 var festivalen i Sofienbergparken for første gang, etter at PIP hadde blitt arrangert i Frognerparken siden starten i 2014.
De fikk tillatelse til å arrangere festivalen på nytt i 2020, da med Aps stemme i bydelsutvalget i 2020. Derfor vakte det oppmerksomhet partiet denne uka snudde i komitébehandlingen.
Sikret flertall og opsjoner
Nå skal saken snart opp i BU igjen, og da er festivalen sikret et ja til denne sommeren samt en opsjon, det vil si en mulighet til å arrangere, i ytterligere tre år. Flertallet vil bestå av MDG, Høyre og Arbeiderpartiet.
Mindretallet med Venstre, Rødt og SV kommer til å stemme nei, blant annet fordi de mener det store uteområdet kontinuerlig skal være åpent for offentligheten.
«Spesielt nå med to års pandemi er uteområdene svært viktig. Piknik i parken gjør beslag på en svært stor del av parken over relativt lang tid i en av periodene hvor parken er mest i bruk», står det i begrunnelsen fra komitemøtet tirsdag denne uka.
Sier ja til gratis arrangementer for alle
Bydelspolitiker Jane Vogt Evensen (SV) understreker at Sofienbergparken utgjør et stort fellesareale for løkkabefolkningen.
— Alle skal fortsatt ha mulighet til å bruke det i hverdagen uten å måtte betale en dyr inngangsbillett. Vi er positive til kulturarrangementer i bydelen vår, men ønsker ikke flere store kommersielle arrangementer som ikke alle får oppleve, sier Vogt.
Hun legger til at SV støtter opp om kulturarrangementer som er åpne og tilgjengelige for hele bydelens befolkning og som ikke stenger de få store grøntområdene vi har for offentligheten over flere dager.
— SV har i flere år stemt nei til til alle andre kommersielle arrangementer i Sofienbergparken som begrenser hele eller deler av parkens areal for kun betalende gjester, understreker Vogt.
— Kulturlivet ligger med brukket rygg
Arbeiderpartiets Vemund Rundberget er av en helt annen oppfatning:
— Nå har det vært to fulle år med pandemi og kulturlivet i bydelen ligger med brukket rygg. Vi må gjøre alt vi kan for å stille opp for kultur- og nærlingslivet i denne situasjonen. Piknik i parken er en en god måte å stille opp på, sier han.
Han opplyser at arrangøren vil tilrettelegge slik at det er mulig å gå gjennom parken under arrangementet. Politikerne i bydelen har også fått lovnader om at støyreglene skal overholdes og at det ikke skal være høy musikk fra parken etter klokka 22.
— Gratis billetter til naboene
Festivalsjef Peer Osmundsvaag er glad for at misforståelsen i Aps gruppe er ryddet opp i.
— Vi gleder oss til å lage et flott arrangement for bydelen. Vi ser fram til å lage noe alle kan være stolte av, sier festivalsjefen.
— Vi kommer til å gi gratis endagsbilletter til de bor i sameiene som har fasade mot parken. Det fungerte veldig fint i fjor, sier Osmundsvaag.