Ida Bostadløkken (t.v.) og Johanne Gullberg har drevet den feministiske bruktbokhandelen siden 2020. Lørdag 4. november gjenåpner de butikk i Salgshallen, Storgata 36A. Her står de utenfor sitt tidligere lokale i Kingos gate.Foto: Robert Vawter
Ida og Johanne gjenåpner sin feministiske bruktbokhandel i Storgata: – Vi står for alt vi har i hyllene og kan anbefale hver bok!
Da Ida Bostadløkken og Johanne Gullberg møttes hadde de en felles interesse for bøker og feminisme. Det førte til et ønske om å endre bransjen. – Vi fant raskt ut at det er hvite, streite menn som kommer best ut på alle måter i denne bransjen.
Den feministiske bruktbokhandelenGullberg og Bostadløkkenhar flyttet fra Kingos gate ved Alexander Kiellands plass, hvor de har holdt til siden 2020, tilSalgshalleniStorgata 36A.
Salgshallen, som drives av kunstformidler og fotograf Tove Sivertsen, har vært gjennom en renovasjon i år, og åpner på nytt lørdag 4. november. Bygget vil da inneholde tre nye leietakere, inkludert Gullberg og Bostadløkken bokhandel.
Feminister siden ungdommen
Kvinnene bak oppstarten av bruktbokhandelen er Ida Bostadløkken og Johanne Gullberg. De ble kjent med hverandre da de begge gikk masterstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO) i 2018.
– Vi er begge lesehester, og har vært feminister siden ungdommen, med god hjelp av mødrene våre, sier Johanne Gullberg.
Annonse
I tillegg til å drive feministisk bokhandel, jobber Ida som arrangementsansvarlig på Nasjonalbiblioteket og Johanne som redaksjonskonsulent i Kolon Forlag.
Bokhandelen ble startet av Ida og Johanne i 2020, først som nettbutikk i august og som fysisk butikk i desember.
– Til å begynne med drev vi nettbutikken hjemmefra med bøker overalt, i alle rom, minnes Ida Bostadløkken.
Tilfredsstilte ikke lesekravene
Ideen om å starte en feministisk bokbutikk begynte da Ida og Johanne innså at de store bokhandlerkjedene hadde for lite av den litteraturen de selv ønsket å lese.
– Som et resultat av dette, begynte vi å undersøke hvordan bokbransjen fungerer. Vi fant raskt ut at det er hvite, streite menn som kommer best ut på alle måter i denne bransjen, sier Gullberg.
– Da vi oppdaget dette, var det kort vei til å åpne en feministisk bruktbokhandel som selger kvalitetslitteratur av melaninrike, skeive, kvinner, transpersoner og funkiser.
– Vi liker å se på oss selv som en motvekt til den litteraturen som hovedsakelig fyller hyllene hos de store bokhandlerkjedene, legger Bostadløkken til.
– Ønsket seg nye lokaler
Selv om ting gikk rundt i Kingos gate, kjente bokhandlerne lenge på at de ønsket seg inn i nye lokaler.
– Det var iskaldt i Kingos gate. I tillegg var det veldig lite trafikk i området, så vi fikk ikke solgt nok bøker. Dermed bestemte vi oss til slutt for å flytte, sier Bostadløkken.
– I april i år stengte vi dørene i Kingos gate og flyttet alt vi hadde på lager. Denne uken begynte vi å flytte inn i Salgshallen og nå er vi nesten i mål, legger Gullberg til.
Til tross for lave salgsnumre i Kingos gate, har Gullberg og Bostadløkken ikke kjent at de har vært i noen krisesituasjon.
– Alt bare ordner seg, mye grunnet Mari Juliebø, som har jobbet frivillig hos oss i to år og nå er på vei inn som medeier, og Anita Forfang som har vært frivillig i ett års tid, sier Gullberg.
– De bistår begge med en iver og et engasjement som har betydd mye for butikken. I tillegg får vi god hjelp av andre frivillige som stadig dukker opp på vår vei. Og så klart god bistand fra Mats, kjæresten min. Vi hadde ikke klart å drifte denne butikken uten flere fine folk med på laget, sier Bostadløkken.
Takket fort ja
Da Tove Sivertsen tok kontakt med bokhandlerne like før sommeren i år,og lurte på om de ville gjenåpne butikk i hennes lokaler, skulle det ikke mye overbevisning til.
– Vi takket selvsagt ja! Beliggenheten er sentral og miljøet er helt perfekt for oss. Dessuten er det veldig stas for oss å få jobbe med Tove og alle de andre flinke naboene våre i Salgshallen, sier Bostadløkken.
Bokhandelen vil få to andre nye leietakere som naboer; restgarn-klesmerket Waste Yarn Project (WYP) og det arktiskinspirerte klesmerket FOGG Gildeskål.
I tillegg vil de også få selskap av Salgshallen galleri, 10/10 tekstiltrykkeri og postkortbutikken Bærre Lækkert.
– Vi gleder oss så mye
Etter noen måneder uten fysisk butikk, storgleder Gullberg og Bostadløkken seg til gjenåpning av bokhandelen, så vel som nyåpningsfesten i Storhallen på lørdag 4. november.
– Vi gleder oss veldig til musiker Naïd Mubalegh skal spille åpningskonsert, og til åpningen av Brit Fuglevaag sin soloutstilling, sier Bostadløkken.
– Når butikken åpner forventer vi besøk av alle butikkens venner og byens bokormer. Vi gleder oss så mye til å prate med folk igjen, det er jo det som er det beste med å drive denne butikken!
Prioriteres i bybildet
Å selge feministisk litteratur er den letteste delen av det å drive selvstendig bokhandel, synes bokhandlerne.
– Vi opplever at mange synes at en feministisk bokbutikk var et lenge etterlengtet innslag i bybildet. Det vanskeligste er å drifte en liten bokhandel i en by som virker til å prioritere store butikkjeder og aktører over alt annet, kan Gullberg meddele.
– Men som våre egne sjefer er det vi som bestemmer hvilke bøker vi skal ta inn og selge. Vi står for alt vi har i hyllene og kan anbefale hver bok!
– I tillegg er det et stort pluss å ha fleksibiliteten og friheten til å styre som vi selv ønsker. Ulempen er selvfølgelig at man er på egen hånd med det økonomiske og at man ikke har en infrastruktur i ryggen. Vi har måttet lære oss alt selv, fra start til slutt, nevner Bostadløkken.
– Byens beste bokklubb
I tillegg til å selge bøker både i butikk og på nett, har bokhandlerne stadig vært å finne på ulike markeder rundt omkring i Oslo. I fjor startet de også det de mistenker er byens største og beste bokklubb med tilhørende lesesirkler. Bokklubben er i gang igjen etter sommeren, og det er plass til flere medlemmer.
Når du går inn dørene hos Gullberg og Bostadløkken bruktbokhandel kan du være sikker på at du vil møte bokhandlere som brenner for feministisk litteratur og som har flere gode anbefalinger å komme med.
– Vi har kjennskap til bøkene vi har i hyllene, og elsker å prate om litteratur (og feminisme) med alle som kommer inn døra. Hvis du trenger en ny bok men ikke vet hva du vil lese, så kan du være sikker på at vi finner noe til deg, meddeler Gullberg.