Det ble gullmedalje i onsdagens finale i U23-VM for Løkka-bryteren Exauce Mukubu.
Det ble gullmedalje i onsdagens finale i U23-VM for Løkka-bryteren Exauce Mukubu.

"Exo" (21) fra Løkka sjokkerte en hel bryteverden og tok VM-gull i bryting

Stjerneskuddet fra Sportsklubben 09, Exauce Mukubu, ble onsdag kveld verdensmester i bryting i U23-VM i Spania. — Exo er et av verdens største brytetalenter, mener SP 09-sjef Håvard Solli Bergheim.

Publisert

Etter ikke helt å ha lykkes i fjorårets senior-VM på hjemmebane i Oslo, fikk Sportsklubben 09-bryteren Exauce Mukubu (21) en gyllen revansje i årets U23-VM i Spania. Etter å noe uventet ha gått til finalen i 82kilos-klassen i går kveld, satte han kronen på verket med finaleseier over kroaten Karlo Kordic i kveldens finalekamp.

— En historisk prestasjon, sa landslagssjef Fritz Aanes til NRK om Mukubus vei til finalen.

21 åringens gullmedalje tirsdag kveld er første gang i historien en norsk bryter har tatt gullmedalje i et slikt mesterskap.

— Bryting i verdensklasse

Blant bryteeksperter og landslagskamerater var gleden stor over 21-åringens gullmedalje. Stortalentet fikk kun ett poeng mot seg i løpet av hele stevnet.

— Han er så sjuk i hodet. Det er så nydelig. Det er en seier av beste sort, sier landslagskollega Morten Thoresen.

Også sposrtsjef i bryteforbundet Erik Allum Rønstad var mektig imponert over hva Mukubu har leverte av bryting mesterskapet igjennom.

— Det er ganske sykt, for å si det rett ut. Utrolig og en historisk bragd. Det er bare å ta av seg av seg hatt og alt som er. Det der er lekestue, mener han.

— Kanskje verdens største brytetalent

Det var heller ikke bare i Spania de lot seg imponere av Mukubu. Hjemme på Dælenenga har leder i Sportsklubben 09 bryting, Håvard Solli Bergheim, fulgt mesterskapet med argusøyne.

— 'Exo' er kanskje verdens største brytetalent, mener leder for Sportsklubben 09 bryting, Håvard Solli Bergheim.
— "Exo" er kanskje verdens største brytetalent, mener leder for Sportsklubben 09 bryting, Håvard Solli Bergheim.

Han holder ikke tilbake på superlativene når han skal beskrive brytekometen.

— Exauce er en bryter utenom det vanlige. En av Europa og kanskje verdens beste brytetallenter. Han er 21 år og slår internasjonale stjerner i alle mesterskap han stiller opp i. Et råskinn av en idrettsutøver!, sier Sp 09-sjefen.

Kastet ut av landslaget

Prestasjonen i årets verdensmesterskap blir heller ikke mindre av at Dælenenga-bryteren den siste tiden har stått utenfor det gode selskapet på landslaget. Dette etter at han ifølge bryteforbundet i august skal ha brutt avtalevilkårene rundt landslagsplassen.

Siden den tid har han trent for seg selv, samtidig som Sp 09 forsøker å få på plass et individuelt tilpasset opplegg for stjerneskuddet fram mot en mulig deltakese i neste års sommer-OL.

Powered by Labrador CMS