Det var langs denne bakken i Grünerhagen, på vei nedover mot Vulkan (til venstre i bildet), at guttegjengen kom i klammeri og mannen trakk frem pistolen.

Mannen (20) rettet en skarpladd pistol mot en person i Grünerhagen. Men forsøkte han å trekke av?

Mannen (20) var tiltalt for å rette en skarpladd revolver mot en annen og trekke av flere ganger. Men mislyktes da patronene ikke ble avfyrt da han betjente avtekkeren. Var det et drapsforsøk?

Publisert

I fjor sommer var den tiltalte mannen i Grünerhagen park sammen med flere andre. I løpet av kvelden oppsto det krangling og slåssing mellom en rekke personer. Anslagsvis 10-15 personer dyttet, kranglet og slåss seg nedover gangveien som går på skrå gjennom parken.

Under uoverensstemmelsen havnet den tiltalte på bakken med en annen over seg. Da den tiltalte kom seg opp, tok han revolveren sin ut av baggen og rettet den mot denne personen.

Spørsmålet Oslo tingrett måtte ta stilling til var om tiltalte, i tillegg til å sikte mot fornærmede, også trakk av. Dersom han trakk av, er spørsmålet om han visste at pistolen var i ustand og patronene ikke ville bli avfyrt.

Det var på vei nedover denne grusveien at pistolepisoden fant sted.

Forsøkte han å trekke av?

Flere momenter gjorde det uklart om tiltalte trakk av. Blant disse var det høye lydnivået i parken, tiltaltes veiving med revolveren, mangelen på reaksjon fra andre i nærhet til hendelsen og at fornærmede selv har forklart at han ikke fikk med seg at det ble trukket av.

Dermed er det ikke bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte forsøkte å drepe fornærmede, mener rettens flertall.

Et mindretall i retten mener det er bevist at tiltalte trakk av flere ganger da han rettet revolveren mot fornærmede. Mindretallet legger vekt på vitneforklaringene, som forteller om flere rytmisk etterfølgende metalliske klikkelyder og at dette måtte være lyden av avtrekkeren.

Etter mindretallets syn støttes dette også av tiltaltes etterfølgende håndtering av våpenet og av at tiltalte uten innsyn i sakens dokumenter forklarte til politiet at våpenet ikke fungerte.

Grünerhagen ligger nedenfor Grünerløkka, på vei ned mot Akerselva.

Grov trussel med skytevåpen

Derimot var det ingen tvil om straffeskylden for grov trussel med skytevåpen.

Retten fant det skjerpende at trusselen ble fremsatt med svært mange personer tett på, at tiltalte veivet med revolveren på en måte som gjorde at andre lett kunne blitt truffet dersom det hadde løsnet skudd og at tiltalte tok med seg revolveren også for beskyttelse.

Bevæpning for beskyttelse i tilfelle man treffer på personer fra en annen gjeng man er i konflikt med, er det svært viktig å reagere strengt mot, mente retten.

Tiltalte ble dømt for grov trussel med skytevåpen og grov ulovlig bevæpning med skytevåpen på offentlig sted. Mannen endte med en dom på ett år i fengsel.

Powered by Labrador CMS