Helsesøster i bydel Grünerløkka, Ragne Hilde Guddal, har vært en god hjelp og støtte for de nybakte førstegangsforeldrene Martine Steen-Gundersen og Terje Fjærli. Foto: Christian Boger
Helsesøster i bydel Grünerløkka, Ragne Hilde Guddal, har vært en god hjelp og støtte for de nybakte førstegangsforeldrene Martine Steen-Gundersen og Terje Fjærli. Foto: Christian Boger

God hjelp i bydel Grünerløkka: — Fantastisk å bli fulgt opp under hele svangerskapet

For vel en måned siden startet et nytt kapittel i livene til Martine Steen-Gundersen og Terje Fjærli på Ila i bydel Grünerløkka.

Publisert Sist oppdatert

Etter en lang fødsel, som til slutt endte med keisersnitt, kom deres førstefødte til verden. Etter bare fire dager får helsesøster i bydel Grünerløkka, Ragne Hilde Guddal, endelig møte den nyfødte.

— Gratulerer så mye, så mye med datteren deres. Dette var kjempemorsomt, sier helsesøsteren til de nybakte foreldrene på vei inn døra i Darres gate på Ila i bydel Grünerløkka.

Fra "vugge til grav"

Men helsesøster Ragne Hilde har møtt familien før fødselen, og blitt godt kjent med de nybakte foreldrene.

Som en del av bydel Grünerløkkas nye satsing "Nye familier" har helsesøsteren vært på hjemmebesøk hos den lille familien ved Sannerbrua. "Nye familier" er et tilbud til førstegangsforeldre som utfyller det ordinære helsestasjonsprogrammet. Her sikres tett oppfølging fra svangerskapets tjueåttende uke til barnet fyller fire år

— Det er fantastisk å følge dette så tett hele veien, smiler Ragne Hilde.

Hjemmebesøkene er viktige for at vordende foreldre skal føle at de blir tatt på alvor, og skal kunne få hjelp, støtte og tips rundt foreldrerollen i trygge omgivelser hjemme.

— Det utrolig godt å få hjemmebesøk. Det gjør hverdagen lettere og så er det kanskje litt lettere å snakke fritt her enn på helsestasjonen, sier Martine Steen-Gundersen.

Gode råd og veiledning

Opplegget rundt hjemmebesøkene er svært løst utarbeidet. Her kan håpefulle foreldre og helsesøster i samarbeid bli enige om hva de ønsker å bruke tiden til.

— Noen har mange spørsmål rundt det å bli foreldre. Ikke minst er de opptatt av barnets helse og utvikling. Andre igjen er mer opptatt av å få praktiske råd og opplæring i viktige gjøremål som amming og babystell, forteller helsesøster Ragne Hilde.

De nybakte foreldrene Martine Steen-Gundersen og Terje Fjærli er veldig godt fornøyd med oppfølgingen de har fått fra bydel Grünerløkka. Foto: Christian Boger
De nybakte foreldrene Martine Steen-Gundersen og Terje Fjærli er veldig godt fornøyd med oppfølgingen de har fått fra bydel Grünerløkka. Foto: Christian Boger

De nybakte foreldrene på Ila er interessert i hele pakka. Både opplæring, tips og helseprat.

— Sist vi veide henne, veide hun 3,6 kilo. Men hun vokser jo hver dag. Hun har til og med begynt å få bilringer, undrer pappa Terje.

Helsesøster har glemt vekta ved dette besøket. Men smiler avvergende når det gjelder bilringene.

— Dette er bare melkefett. Det er helt normalt i denne alderen, påpeker hun.

— Godt med riktig info

Det å bli foreldre er ikke like lett. Spesielt ikke når det er første gang en setter en ny borger til verden. Mange vil gjerne mene mye om både helsetilstand og oppdragelse. Da er det godt å få tett oppfølging fra både helsesøster og jordmor.

— Det er mange som mener mye. Vi har fått råd fra både familie og venner, og det er vel ikke alltid alle rådene er like gode. Derfor er det trygt å kunne få gode svar fra de som virkelig kan noe om det, forteller Martine.

De to nybakte foreldrene kan ikke få fullrost den oppfølgingen de har fått så langt.

— Det føles utrolig trygt og godt å få en så tett oppfølging som det vi har fått fra bydel Grünerløkka. Det er godt å vite at vi kan ringe Ragne når som helst om det skulle være noe, eller oppstå en situasjon hvor vi skulle trenge hjelp med datteren vår, sier to meget godt fornøyde foreldre.

— Føler meg priviligert

Helsesøster Ragne takker og bukker for de pene ordene før hun fortsetter på dagens besøksrunde. Den lille familien i Darres gate var den første hun har fulgt hele veien. Flere andre er rett rundt hjørnet for fødsel. Og den erfarne helsesøsteren i bydel Grünerløkka gleder seg.

—  Det er noe helt spesielt å følge førstegangsforeldre så tett. Jeg føler meg privilegert som helsesøster og har gode relasjoner til familiene, avslutter helsesøsteren.