Carl Berner-beboerne Per Gunnar Dahl (t.v), Nadin Martinuzzi og Kittil Berdal Berg ønsker å skape flere samlingsplasser for beboerne i nærmiljøet.
Carl Berner-beboerne Per Gunnar Dahl (t.v), Nadin Martinuzzi og Kittil Berdal Berg ønsker å skape flere samlingsplasser for beboerne i nærmiljøet.

Carl Berner-beboere savner flere gode møteplasser i lokalmiljøet. — Her i Hasleveien kan vi skape noe spennende, mener nabolagsforeningen

Pollux eiendom vil bygge leiligheter og næringslokaler i Trondheimsbeien 119 og nedre deler av Hasleveien på Carl Berner. Naboene motsetter seg ikke utbygging, men mener det snart er på tide at også deres behov tas på alvor.

Publisert

For mange er navnet Carl Berner synonymt med trafikk og brutal betongbebyggelse fra 30-årene. Stadig dukker det opp nye og store byggeprosjekter som er med på å bidra til at strøket stadig fortettes. Det siste året har prosjektene nye Carl Berner Torg og rehabiliteringen av det gamle sykehuset Sophies Minde dukket opp.

Sist ut i køen av utbyggere er Pollux eiendom, som nylig ba plan- og bygningsetaten om et oppstartsmøte for å få bygge boliger og næringslokaler på det som i dag er en stor parkeringsplass i Trondheimsveien 119. Planene strekker seg også til nedre deler av Hasleveien hvor det i dag står tre verneverdige trehus. Et av disse er sterkt brannskadet, et er vedtatt revet og det siste i Hasleveien 6 går en usikker framtid i møte.

— Gi nærmiljøet noe tilbake

Som lokale utbygginger flest skaper de nye planene fra Pollux eiendom debatt i loaklmiljøet. Nabolagsforeningen Carl Berner - Vårt Nabolag som ble stiftet i fjor vår hilser utbygging velkommen, men advarer mot at planene kan bli for massive.

— Ut mot Trondheimsveien synes vi det er helt greit at det fortettes, men man må selvfølgelig se på hvor massivt det blir. Det kan være en god idé å bygge massivt fram til enden av parkeringsplassen og så for eksempel gjenskape de historiske trehusene og skape noe helt annet mot Hasleveien, sier styremedlem i nabolagsforeningen Kittil Berdal Berg til VårtOslo.

På denne parkeringsplassen i Trondheimsveien ønsker Pollux eiendom å oppføre et bolig- og næringsbygg.
På denne parkeringsplassen i Trondheimsveien ønsker Pollux eiendom å oppføre et bolig- og næringsbygg.

Han viser til at det folk i nabolaget på Carl Berner føler det de savner aller mest er gode møteplasser for folk i alle aldre. Det mener han prosjektet mot Hasleveien kan være med på å løse.

— Her kan det være mulig å lage en bakgård som en italiensk piazza eller en liten park hvor du får en liten kafé og kanskje et par bruktbutikker. Dette ville kunne bli et kjempefint samlingspunkt for folk i nærmiljøet. Med all utbyggingen rundt her, er det på tide at også vi beboere får noe tilbake, mener Nadin Martinuzzi.

De to lokalbeboerne tviler på at de eksisterende trehusene blir bevart, men håper at eventuelle erstatningsbygg for de små trehusene blir bygget i tilsvarende stil og størrelse.

Mangler folkelige samlingssteder

Idéen om et "bakgårdseldorado" som en del av prosjektet, kommer som følge av det nabolagsforeningen ser som et behov for bedre møteplasser for beboerne i nabolaget.

— I dag har vil veldig få gode samlingssteder hvor folk kan treffes og sitte ute. Spesielt på vår- og sommerstid er det stort behov for flere slike samlingssteder. Derfor ser vi på prosjekter som dette som gode muligheter til å spille inn våre ønsker til utbyggerne, forteller Martinuzzi.

Foreningen har derfor allerede sendt inn sine kommentarer til utbyggeren til plan- og bygningsetaten.

De verneverdige trehusene i Hasleveien kan bli historie om utbygger får det som han vil. Naboene ønsker at de skal 'gjenskapes' som en del av prosjektet.
De verneverdige trehusene i Hasleveien kan bli historie om utbygger får det som han vil. Naboene ønsker at de skal "gjenskapes" som en del av prosjektet.

— Vi håper vi kan få medhold i tankene våre slik at et allerede flott sted å bo kan bli enda bedre, understreker Berdal Berg.

Ønsker mindre trafikk

Ved siden av boligutbygging er trafikksituasjonen det største samtaleemnet blant beboerne på Carl Berner. Det firkantede Carl Berner-krysset er stadig offer for debatt i lokalmiljøet.

Det blir fort trangt når trikk, buss, biler, syklister og fotgjengere skal passere gjennom trikkestoppet på Carl Berner. Derfor ønsker nabolagsforeningen nå å stenge trikkestoppet for gjennomkjøring for biler.
Det blir fort trangt når trikk, buss, biler, syklister og fotgjengere skal passere gjennom trikkestoppet på Carl Berner. Derfor ønsker nabolagsforeningen nå å stenge trikkestoppet for gjennomkjøring for biler.

Nabolagsforeningen ser gjerne at trafikken i de sentrale delene av nærmiljøet i framtiden skal bli mindre enn i dag, og foreslår nå derfor å stenge en liten del av Trondheimsveien for gjennomkjøring.

— Veien gjennom trikkestoppet er veldig smal og uoversiktlig. Når du tenker på at her skal både trikk, buss, biler og myke trafikanter ferdes, så er det lett å se at det blir trangt.

— Derfor mener vi det ville være riktig å stenge veien gjennom trikkestoppet for gjennomkjøring av biler. Det ville også passe godt med byrådets visjon om mindre biltrafikk i sentrale deler av byen, sier Kittil Berdal Berg.

Powered by Labrador CMS