57 trappetrinn slynger seg fra Dops gate og mellom de idylliske trehusene i Damstredet. På toppen ligger Henrik Wergelands hjem.

Ikke Marka-traver? Da kan du i stedet gå 478 trappetrinn fylt av spennende Oslo-historie

Med hjemmekontor og strålende vårvær er det mange som tar seg tid til en mosjonstur. Vil du slippe å løpe i kø langs Akerselva eller i Marka, så er byens trapper et godt alternativ. På en liten time kan du få med deg 478 trappetrinn og 900 år med Oslo-historie.

Publisert

Turen starter ved Kristparken, som frem til 1924 var en del av Krist kirkegård. Nå er parkens mange treningsapparater populære blant treningsglade sentrumsbeboere.

Løper du bortover brosteinsbelagte Deichmans gate, kommer du til dagen første trapp i Wilses gate. Trappen ble bygget i 1895 og gaten fikk sitt navn i 1896 etter den topografiske forfatteren og sognepresten Jacob Nicoali Wilse (1795-1801). De 27 trinnene tar deg opp til Fredensborgveien.

Tar deg opp til Henrik Wergelands hjem

Ta til høyre ned Fredensborgveien, så finner du neste trapp i krysset ved Dops gate. Trappen har 57 trinn, og slynger seg mellom de idylliske trehusene opp til Damstredet.

Damstredet er en av byens mest ikoniske og best bevarte gater, og er verd turen alene. På toppen av trappen er det eldste huset i gaten (nr. 14), med røtter tilbake til 1600-tallet. Damstredet 1, helt øverst i gaten, var hjemmet til Henrik Wergeland fra 1839 til 1841.

Trappen ved Wilses gate ble bygget i 1895 og gaten fikk sitt navn i 1896 etter den topografiske forfatteren og sognepresten Jacob Nicoali Wilse (1795-1801)

Fra toppen av Damstredet fortsetter du Akersveien langs Vår Frelsers Gravlund, som ble innviet i 1808. På den delen av gravlunden som kalles Æreslunden finner du gravene til noen av landets mest betydningsfulle kvinner og menn.

Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Tancred Ibsen, Oda Krogh, Edvard Munch og Alf Prøysen er blant de historiske personene som ligger gravlagt på Vår Frelsers Gravlund.

På toppen av Akersveien ligger Gamle Aker kirke, byens eldste stående bygning. Kirken ble bygget på midten av 1100-tallet, og er fremdeles i daglig bruk.

Hoppbakken som var spesielt krevende

Fortsetter du videre mot St. Hanshaugen, kommer du snart til Waldemar Thanes gate. Der den krysser Brandts gate finner du den neste trappen. De 83 trinnene strekker seg fra Waldemar Thranes gate opp til Fougstads gate.

Det er 83 trinn fra Waldemar Thranes gate og opp til Fougstads gate. Oppkalt etter en av byens ordførere, Carl Andreas Fougstad.

Fra toppen av trappen og videre opp Brandts gate lå Premiebakken på midten av 1800-tallet. Skibakken skal ha vært spesielt krevende, og var åsted for landsrennet i 1868.

På toppen av trappen tar du til høyre bort Fougstads gate. Den er oppkalt etter Carl Andreas Fougstad, som var ordfører i Christiania 1843-45 og borgermester 1850-68.

Når Fougstads gate svinger seg rundt en utstikkende bygård ved nr. 41, løper du gjennom portalen. Da er du på toppen av den 75 trinn lange Ilatrappa, som også kalles Ulvetrappa.

Parken ved arbeiderboligene

Trappa stod ferdig i 1926 som en del av Ilakomplekset, et boligkompleks med over 700 leiligheter. Kallenavnet Ulvetrappa kommer av de to ulvestatuene, laget av kunstneren Dyre Vaa, som vokter bunnen av trappen.

Lysfesten som markerte avdukingen av skulpturene og åpningen av Ilakomplekset i 1930 samlet, ifølge Aftenposten, 20-30.000 skuelystne.

Ilatrappa, som på grunn av skulpturene også kalles Ulvetrappa, danner en fantastisk portal for en veldig spesiell arkitektur.

Fra toppen av Ulvetrappa fortsetter du bort Fougstads gate og ned Evald Ryghs gate. Krysser du Uelands gate, så finner du Iladalen park mellom blokkene. Det er et godt skjermet parkanlegg som ble anlagt i mellomkrigsårene som en del av den storstilte utbyggingen av arbeiderboliger i Oslo.

Følg Sannergata til den krysser over Akerselva ved Sannerbrua. Den ble oppført i 1917, og ble åpnet av ordfører Carl Jeppesen med ordene «Akerselven maa bli et smilebaand og ikke en hæslig rynke i hovedstadens ansigt».

Hønse-Lovisas hus var sagmesterbolig

Følger du Akerselva nordover, så kommer du til Våghalsen, det nederste av Vøyenfallene. Fossen er i dag bedre kjent som Møllafossen, den mest spektakulære fossen i Akerselva.

Mellom fossen og det gamle Vøien Bomuldsspinneri, som i dag huser blant annet Sagene Squashsenter, er det en trapp med 100 trinn opp til Beierbrua.

Her går du mellom fossen i Akerselva og det som opprinnelig var et bomullsspinneri. Nøyaktig 100 trinn er det opp til toppen.

Beierbrua er oppkalt etter Anders Beyer, som eide den gamle broen i 1671. I 1837 ble broen nybygd som kjørebro. Beierbrua brant i 1974, og ble restaurert i 1985. Den er også kjent som «Fabrikkjentenes bro» fra Oskar Braathens bøker.

På motsatt side av fossen fra trappen ligger Hønse-Lovisas hus, et lite trehus fra begynnelsen av 1800-tallet. Det var opprinnelig sagmesterbolig. Navnet kommer fra en av karakterene i Oskar Braathens skuespill «Ungen». I dag drives stedet som kafé.

Få med deg Akerselvas nest siste vannfall

Fortsett nedover langs Akerselven, under Sannerbrua. Etter noen hundre meter kommer du til Åmot bru, som Lillebjørn Nilsen synger om i «Far har fortalt». Den ble bygget i 1851, og gikk opprinnelig over Åmotsund ved Drammenselva i Modum. I 1957 ble den flyttet til Oslo, og er i dag et landemerke på turveien langs Akerselva.

På nedsiden av Åmot bru ligger Øvre Foss, det nest siste vannfallet i Akerselva. Selv om det ikke er fullt så spektakulært som Våghalsen, så er Øvre Foss et av vannfallene i Akerselva som absolutt er verd å få med seg.

Trappa ved gamle Christiania Seildugsfabrikk er også et oppholdssted der du kan ta deg en hvil.

En av fabrikkene som lå ved Øvre Foss var Christiania Seildugsfabrikk, som ble grunnlagt i 1856. I dag huser fabrikklokalene Kunsthøgskolen i Oslo og den neste trappen på turen. De 44 trinnene går fra elven opp til det gamle fabrikkområdet, og er et populært tilholdssted for studentene på solrike dager.

Avslutt med en av byens nyeste trapper

Videre nedover langs elven passerer du huset hvor Akers mekaniske Verksted ble grunnlagt i 1841. Fortsett forbi Nedre Foss til Vulkan, og turens nest siste trapp. Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted ble grunnlagt i 1873.

Ved Vulkan jernstøperi lå Oslos første offentlig tilgjengelige dusjbad. Men før støperiet var det blant annet sagbruk her.

Etter at jernstøperiet ble nedlagt i 1968, ble området etter hvert utviklet med spisesteder, hoteller, boliger og næringslokaler. Trappens 65 trinn forbinder Vulkan med Maridalsveien.

I 2012 vakte det stor oppmerksomhet da en bil kjørte utfor trappa ved Vulkan. Det gikk tilsynelatende bra med sjåføren, men han måtte finne seg i å bli en viral hit i sosiale medier.

Turens sist trapp ved sørenden av Vulkan. Nå har du fått både mosjon og vandret gjennom 900 år med Oslo-historie.

Den siste trappen på turen er også den nyeste. Den lille trappen i sørenden av Vulkan sto ferdig i 2020. Den har 27 trinn, og hvis du orker kan du avslutte med bakkeløp opp de siste meterne av Møllerveien.

Etter 5 km har du nå fått med deg åtte trapper med 478 trappetrinn, adskillige høydemeter og en god dose Oslo-historie.

Powered by Labrador CMS