Her skulle det vært fullt av glade barn og jublende tilskuere. 17. mai 2020 var Karl Johans gate pyntet og nesten folketom.
Her skulle det vært fullt av glade barn og jublende tilskuere. 17. mai 2020 var Karl Johans gate pyntet og nesten folketom.

Karl Johans gate pyntet men tom: - Det betyr ikke at 17. mai er mindre verdifull

Med unntak av krigsårene har barnetoget gått ned Karl Johan og opp til Slottet i 150 år. — Årets 17. mai er mer stille og ettertenksom, kanskje, sa stortingspresident Tone Trøen til elever fra Vålerenga skole.

Publisert Sist oppdatert

— Men det betyr ikke at den er mindre verdifull, sa stortingspresident Tone Trøen (H) da hun talte til elever fra Vålerenga skole på Eidsvolls plass utenfor Stortinget søndag morgen.

I år er det 125 år siden Vålerenga skole ble åpnet, og elevene skulle gått fremst i 17. mai-toget.

Stortingspresidenten pekte på at mange i år vil feire med bare sine nærmeste. Vi får en anledning til å tenke litt mer enn vi pleier på hva vi faktisk feirer, tilføyde hun.

— Vi kan glede oss til neste 17. mai

Siste gang det ikke var barnetog på 17. mai, var under andre verdenskrig.

Tone Trøen trakk fram at det i år er 75 år siden frigjøringen. I 1945 gjorde freden som nettopp var vunnet at det ble ekstra fint å feire 17. mai, påpekte hun.

— Vi kan også glede oss til neste 17. mai, når alle kan gå i barnetog som vanlig igjen. Vi får i hvert fall lov til å feire i år, selv om det blir annerledes, sa stortingspresidenten til Vålerenga-elevene.

Trøen viste til at Grunnloven har vært fundamentet for det norske samfunnet og har gitt oss retning både i gode og mindre gode dager.

— Det gjelder også i år, under arbeidet med å håndtere koronakrisen. Grunnloven har vært rettesnoren i jakten på fungerende politiske løsninger, og garantisten for at det demokratiske systemet fungerer, og alles rettigheter er intakt, sa hun.