Mohamed Fariss viser fram rommet som kalles jentekroken på Sterlinghuset. Det er brukerne som har bestemt utformingen. Fariss kaller seg nå kommunikasjonsrådgiver for Sterling, og han har 23 år bak seg som barne- og ungdomsarbeider i bydel Gamle Oslo. I 2018 ble han kåret til årets osloborger av Aftenposten.

Sportsklubben Sterling er vel så opptatt av å ta vare på de som ikke vil drive med idrett: – Det er viktig for oss å gi folk et tilbud

«For integrering og inkludering» står det over inngangspartiet til Sterlinghuset, som er lokalene til sportsklubben. Og dette er noe som i høyeste grad går igjen i arbeidet som legges ned. – Sterling er en nabolagsklubb hvor det bygges relasjoner og mestringsfølelse. Det er en klubb hvor de lærer å være en del av samfunnet, sier tidligere leder i klubben.

Sterling holder til i den gamle rektorboligen på Hval skole på Tøyen. Huset er som et revehi, med mange rom og flere utganger.

– Det skal være hjemmekoselig her, sier tidligere leder i klubben, Mohamed Fariss (43), og viser vei inn.

Over inngangsdøra står setningen "For integrering og inkluderingen". Alle idrettslag er tilhengere av integrering, og alle ønsker å stå fram som inkluderende. Hos Sterling tar de ordene på alvor, og det har klubben høstet anerkjennelse for.

Den gamle rektorboligen på Vahl skole har nå blitt Sterlinghuset. Den er pusset opp og skal være hjemmekoselig, og den blir benyttet av beboerne i området til feiringer.

 Sterling er en nabolagsklubb hvor det bygges relasjoner og mestringsfølelse. Det er en klubb hvor de lærer å være en del av samfunnet. En klubb som er like mye en fritidsklubb som et idrettslag, sier Fariss.

Osloidretten

  • I en serie om osloidretten intervjuer VårtOslo ledere og trenere for idrettslag i hver eneste av Oslos 15 bydeler. 
  • Vi ønsker å finne ut av hva idrettslagene sliter med og hva som motiverer til innsats.

Bli kjent med naboen

Klubbens idrettslige aktiviteter er fotball, innebandy og ikke minst åpen hall, som holdes i Tøyen flerbrukshall, noen meter lenger bort i Vahls gate.

– Under åpen hall møtes foreldre fra hele nabolaget. Foreldrene er med barna sine, og blir kjent med hverandre. Det skaper nettverk, og det nettverket er godt å ha når du trenger hjelp, og når konflikter skal løses, sier Fariss.

Integrering og inkludering er viktig for Sterling

Sterling driver med både idrett og sosiale aktiviteter. Spesielt i feriene arbeides det hardt i klubben for å gi et tilbud til barn og ungdom. 

– Det er viktig for oss å gi folk et tilbud i feriene. Da kan det hende at de kjenner mindre på fattigdom, og ungene har opplevelser å snakke om når skolen starter. Det blir utflukter og besøk på steder som ungdommene eller barna selv foreslår. Både hytteturer og besøk på Megazone er populært. Det samme er Sterlings halloween-fest, julefeiring og Id-markering, sier Fariss.

– Her i klubbhuset har vi åpent fra klokka 21 til 01 i helgene. Foreldrene vet at ungdommene deres er her. Vi må ta vare på alle, ikke bare de som driver idrett, fortsetter han.

Det er viktig for Sterling å få tillit hos beboerne i nabolaget. Spesielt er det viktig overfor jenteforeldre, mener Farris.

Tillit må bygges

– Vi har 60 fotballspillende jenter med minoritetsbakgrunn. For at de skal få være med, må foreldrene ha tillit til oss i idrettsklubben. De må ha tillit til trenere og lagledere. Vi har også jenter som trenere, jenter som har gått gradene i Sterling. De er fine forbilder for småjentene våre, sier Mohamed Fariss.

Farris sitter en time og snakker om klubben i sitt hjerte. Ikke én gang nevner han mangelen på idrettsanlegg i nærområdet på Tøyen. Først på direkte spørsmål nevner han at nedleggelsen av Jordal var et skudd for baugen for ungdomsarbeid i bydel Gamle Oslo.

På Rudolf Nilsens plass, utenfor Vahl skole står en veiviser til andre steder der folk kan få brukt kroppen sin i bydelen.

– Vi bruker Carltex-løkka, vi bruker banen på Klosterenga, og vi har fått en avtale med Vålerenga Trolls om bruk av Jordal, sier han.

Den viktige frivillige vaffelstekeren

Sportsklubben Sterling har 190 betalende medlemmer, men alt i alt er rundt 500 personer med på forskjellige tiltak i arrangement av klubben i løpet av et år. Sterling er av de klubbene i byen som tilbyr ungdom arbeid. Sterling mener at det er viktig for de som gjennom dette får arbeidserfaring, at tiltaket varer mer enn et par sommeruker.

– Vi i Sterling ser at jo lenger vi kan holde på ungdommen, jo stoltere blir de av klubben sin, og det den står for. Vi har ingen verdensmestre i Sterling, men vi har dyktige folk i alle ledd, fra leder og kasserer til vaffelsteker, sier Fariss

 

Powered by Labrador CMS