Området rundt Oslo ladegård har vært stengt for gjennomgang siden 8. november.
Området rundt Oslo ladegård har vært stengt for gjennomgang siden 8. november.

Hærverk og rus har ført til at hagen rundt Oslo ladegård i Middelalderparken er stengt

Siden 8. november har hagen rundt Oslo ladegård vært stengt for gjennomgang på grunn av uønskede hendelser. — Vi åpner ikke permanent før over nyttår, sier kulturetaten.

Publisert

Flere personer undrer seg på hva som har skjedd med Oslo ladegård? Hvorfor er det prangende bygget stengt så ofte?

— Ifølge skiltet på porten er hagen stengt grunnet forsøpling og hærverk. Som nærmeste nabo går jeg daglig i hagen og har ikke sett verken søppel eller hærverk, sier en person på Facebook-gruppen Gamle Oslo står sammen.

— På nettsiden står det at hagen er tilgjengelig i arbeidstiden til de ansatte. Jeg går forbi mange ganger daglig, men har ennå ikke sett porten åpen siden hagen ble stengt. Det store og flotte offentlige bygget er svært lite i bruk. Det koster jo svært mye å holde et slikt bygg ved like, så det er viktig at det offentlige får igjen for investeringene. Denne bydelen, mer enn andre, trenger virkelig offentlige møteplasser, sier hun.

Stengt grunnet innbrudd

Kulturetaten opplyser om at det har oppstått utfordringer med hærverk og narkotikaomsetning. Det har ført til at kommunen har sett seg nødt til å stenge for gjennomgang i hagen.

— Beslutningen om å midlertidig stenge området ble tatt 8. november, etter et innbrudd i Bisperommet, hvor deler av den bevaringsverdige yttermuren ble ødelagt og datautstyr ble stjålet, forteller programkoordinator for Middelalderbyen, Stine W. Torbergsen, til VårtOslo.

Beslutningen om å stenge for gjennomgang var ikke noe kulturetaten hadde ønsket seg, men slik forholdene har blitt i området så de den som uunngåelig.

Programkoordinator for Middelalderbyen, Stine W. Torbergsen, sier hagen rundt Oslo ladegård ikke vil åpnes for offentligheten før neste år.
Programkoordinator for Middelalderbyen, Stine W. Torbergsen, sier hagen rundt Oslo ladegård ikke vil åpnes for offentligheten før neste år.

— Dette var ingen enkel beslutning å ta, for vi vet at det er et viktig uteområde som benyttes av befolkningen i bydelen. Dessverre har ulike forhold utviklet seg i en uønsket retning, sier Torbergsen.

Har blitt et depot for narkotika

Torbergsen forteller at kulturetaten har blitt kjent med at hagen har blitt et lager for narkotiske stoffer. Og et tilholdssted for rusbrukere. I tillegg har det vært mye forsøpling, som de ansatte på Ladegården har ryddet opp i hver morgen.

Når hagen igjen åpnes for allmenheten er foreløpig uklar, men Torbergsen forteller at de nå har åpnet portene igjen for arrangementer på dagtid. Når hagen blir helt åpnet igjen er det for tidlig å si, men det vil ikke skje før vi skriver 2023 i kalenderen.

— Vi i Oslo ladegård er bevisst vårt ansvar som forvalter av kultureiendom og ønsker å gjøre det tilgjengelig for publikum. Men vi har også et ansvar som forvalter av vår kulturarv, til ruinene og bygningsmassene. Nå gleder vi oss til å ønske velkommen til arrangementer frem mot jul for alle som er nysgjerrig på en av Oslos mest spennende kulturminne, sier programkoordinatoren.

Powered by Labrador CMS