Fra venstre prosjektkoordinator Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv, generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening og konsernsjef Sverre Thornes i KLP.

Får byens mest spektakulære utsikt gratis i ti år: - Folk skal få topptur midt i Oslo

Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforening vant konkurransen om å få hele toppetasjen i KLPs nye høyhus gratis i ti år. 135 meter over Oslo planlegges det nå friluftssenter der folk kan gå på topptur midt i byen.

Publisert

Vegg i vegg med Oslos S kan den gamle postterminalen bli til Norges høyeste bygg. I den forbindelse utlyste utbygger KLP konkurranse der de ba om forslag til hva toppetasjen kan brukes til.

Syklistenes Landsforening og Norsk Friluftsliv gikk av med seieren og får, dersom utbygger KLP får den endelig tillatelsen, hele toppetasjen mer enn 100 meter over bakken gratis i ti år.

— Tenk deg å kunne sitte midt i lyngen og drikke kokekaffe mens morgenrushet tiltar på gateplan, hundre meter under deg. Det er planen for dette prosjektet, sier KLPs konsernsjef Sverre Thornes i en pressemelding.

Allemannsrett i toppetasjen

Utbyggeren KLP Eiendom har inngått avtale med Norsk Friluftsliv om å bygge et nasjonalt besøks- og kompetansesenter med friluftslivsopplevelser ingen før har sett, hevdes det i pressemeldingen fra utbyggeren. 

Slik mener utbygger KLP, Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforbund at det kan bli seende ut.

Som i annen utmark skal også allemannsretten etter planen gjelde her, opplyser KLP. Det betyr at toppetasjen skal være tilgjengelig for alle, enten det er innbyggere, organisasjoner, skoler, barnehager, medier eller andre.

— Det vil være mulighet for topptur, en takbygget "nasjonalpark", bålplass og fossefall. Målet er å skape inspirasjon til naturopplevelser, muligheter til selv å prøve aktiviteter, kunnskap om byplanlegging, nærfriluftsliv og naturen som læringsarena i skolen, sier prosjektkoordinator Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Skal åpne opp mot Akerselva

Det nye KLP-bygget vil ruve over både det gamle Postgirobygget og Oslo Plaza dersom alt går etter planen. Og skal oppføres der den gamle postterminalen ligger i Schweigaardsgate i Oslo. Prosjektet skal ifølge utbygger åpne opp området for gående og syklende, og skape grønt byrom mot Akerselva.

I tillegg vil KLP at elva åpnes under Nylandsbrua, der den har ligget i kulvert siden 1960-tallet.  

Det nye bygget blir Norges høyeste og ruver godt over både Oslo Plaza og det gamle Postgirobygget.

— Her skal pensjonspenger fra kommune- og helsenorge investeres i miljøbygg og grønne byrom til glede for fremtidige generasjoner. For KLP handler dette om å gå foran som en innovativ og ansvarlig utbygger, og toppetasjen blir et godt bilde på hva KLP ønsker å få til med hele bygget – både for lokalmiljøet og naturen, sier Sverre Thornes.

Powered by Labrador CMS