Mange tomme tribuneseter i norsk fotball. Det kan bli virkeligheten også når ishockey-sesongen starter.
Mange tomme tribuneseter i norsk fotball. Det kan bli virkeligheten også når ishockey-sesongen starter.

Overblikket: - Folk dør av korona mens norsk ishockey bare tenker på billettinntekter

— I en tid med nasjonal dugnad for å få bukt med koronapesten som har rammet hele den kjente verden, er det smålig å komme med utspill om at ishockeyen ikke kan starte med publikumsbegrensning.

Siden jeg skrev sist har debatten rast i mange fora om hva den stygge andungen norsk toppdivisjon i ishockey skal hete. Engasjementet har vært til å ta og føle på, familier har blitt splittet, brødre blitt fiender og samfunnet blir aldri det samme igjen.

Statsviteren Stein Rokkan lanserte sin berømte teori om «kløfter». Nei, ikke sånne du finner i bluser, men skillelinjer i norsk politikk. By mot land, fylliker mot avholdsfolk, etc.

— Kan kjøba heile Oslo

Ikke sånn som når Stavanger sier at Oslo tar alle oljepengene. Noe som forøvrig er litt merkelig siden Tore Christiansen i Stavanger Oilers stadig sier at han kan "kjøba heile Oslo" om han vil.

Nuvel, poenget var altså navnet. Der er det ingen løsning, striden fortsetter. Har du gode forslag, eller bare forslag, kan du klistre dem i kommentarfeltet under kommentaren.

— Hvor lurt er det av Jan Tore Kjær å si at man ikke vil eller kan starte sesongen uten publikum, spør VårtOslos ishockey-ekspert Atle Enersen.
— Hvor lurt er det av Jan Tore Kjær å si at man ikke vil eller kan starte sesongen uten publikum, spør VårtOslos ishockey-ekspert Atle Enersen.

Toppdivisjonen skal starte sin iskrig 3. oktober, og Vålerenga åpner borte mot Manglerud Star. Så følger en tur til rasverket Askerhallen før nye Jordal Amfi skal tas i bruk når Grüner kommer på besøk 10. oktober.

Man kan sikkert stusse over at publikumsmagneten Grüner er valgt til den store åpningen, hvorfor ikke Storhamar eller Frisk Asker? De drar jo med seg litt folk, og spesielt Storhamar har jo lange tradisjoner med Vålerenga av verdi. Frisk Asker tror de har det, men det blir med det.

De tror.

— Mye kan skje frem til 10. oktober

Jeg tør bare spekulere, men jeg gjør det frimodig ved å mene at vi ønsker oss minst mulig motstand i åpningskampen, og dermed best mulig sjanse for å vinne kampen i vår nye arena. Uansett hvor mange tilskuere det blir på tribunen.

Skyt meg om jeg tar feil.

Og tilskuere kan det bli få av. Akkurat nå er taket 200 – men mye kan skje til 10. oktober.

Jeg skal ikke begi meg inn i diskusjonen rundt hva som er et fornuftig nivå, altså antall tilskuere. Det er fristende, men uansett hvilket standpunkt jeg ville forfektet hadde alle troll og kommentarfeltkrigerne dukket opp og utøst sin vrede. Denne spalten handler ikke om vrede, men om de positive sidene ved ishockey og Vålerenga.

Det jeg derimot kan mene noe om er hvor lurt det er av henholdsvis Tore Christiansen og VIF hockeys styreleder Jan Tore Kjær å gå ut i media og si at man ikke vil eller kan starte sesongen uten publikum. Jeg er ingen bedriftsøkonom, men jeg skjønner at klubber som Stavanger og Vålerenga er dyre å drifte.

— Ca$h is king

Men i en tid med nasjonal dugnad for å få bukt med pesten som har rammet hele den kjente verden, er det smålig å komme med sånne utspill. Folk dauer som fluer enkelte steder og det eneste man tenker på er antallet solgte billetter. Eller rettere sagt; det eneste man fokuserer på utad er antall solgte billetter.

Skam! Det kunne man gjort på bakrommet. Hockeyforbundet er hverken dumme eller døve, og de vil kjempe klubbenes kamp for en best mulig deal med Abid.

Og ja da. Dette er ikke unikt for norsk ishockey. Det er andre i andre idretter som har like mange, om ikke større svin på skauen når det gjelder å forhandle gjennom media. Men ishockey har et litt rufsete rykte fra før, la oss ikke forsterke det. La det stoppe her.

— Ingen pølsefest med Klanen

Men altså, tiden går, Vålerenga består. Og nå er det snart på tide å gå på is. Det skulle skjedd allerede, men en lekkasjen i fryseanlegget gjorde ungdomshallen ubrukelig. Det tar visst en uke å rette. Ingen krise.

Og så langt har Vålerenga annonsert tre treningskamper.

Om treningene, og treningskampene, blir åpne for publikum gjenstår å se. Ungdomshallen er ikke akkurat «pest-safe», og det nye amfiet er vel ikke klar til å ta inn publikum enda.

En ting som dog er klart, det blir ikke noe av Klanens pølsefest i forbindelse med første istrening i år.

Takk til den forbanna pesten.

God natt, Vålerenga. Hvor hen du er…

Les flere Overblikk her.