I 2019 starter en ny Oslo indre øst satsing, der områdeløftene på Tøyen og Grønland videreføres. Byrådet har satt av 35 millioner kroner årlig frem til 2022, og stat og kommune er enige om å samarbeide om satsingen.
Nå ønsker bydel Gamle Oslo en dialog med innbyggere om hvordan videreføringen av områdeløftene kan gjøres på en best mulig måte.
Det var i 2013 Tøyenløftet ble vedtatt i bystyret. Dette har kommet spesielt Tøyen, men etter en utvidelse i 2017, også Grønland til gode.
Midlene har kommet mange til gode
For eksempel har Aktivitetshuset K1 (i Kolstadgata) blitt etablert. Her ligger fritidsklubben K1-klubben, med selvdrevet ungdomskafe. I tillegg fins et annet aktivt miljø her: Tøyen Unlimited, rettet mot ildsjeler med innovative idéer for å løse utfordringer i nabolaget.
Annonse
Andre eksempler på fornyelse av fysiske møteplasser gjennom områdemidlene er den nye Sørli lekepark ved Tøyen skole samt belysning og tribune på Rudolf Nilsens plass.
Blant foreninger som får støtte til utvikling av tilbudene sine er Kultur i Gamle Oslo (KIGO), Sportsklubben Sterling, Tøyen sportsklubb, Juniorklubben på Vahl skole og den nye Tøyen torgforening, som jobber for et levende Tøyen torg. I tillegg har områdeløftet i 2018 satt av tre millioner til nabolags- og aktivitetsmidler, som lokale beboere, foreninger og sosiale entreprenører kan søke på to ganger i året. Fristen for høstens søknadsrunde er nettopp forlenget til 14. september.
Områdeløftet er arrangør
– Målet med møtene er å ta en fot i bakken og finne ut hvilke ideer Områdeløftene Tøyen og Grønland bør jobbe videre med. Er det noe du savner veldig på Tøyen og Grønland? Er det temaer som er viktige for deg, men som ikke er dekket i pågående prosjekter? Still opp, delta i vurderingen av utfordringer og muligheter og kom med innspill, oppfordrer leder av Områdeløftene Tøyen og Grønland, Kjersti Grut.
Fra mandag til torsdag blir det arrangert daglige temamøter fra 17.00 til 19.30. I løpet av denne tiden blir det servering av varm mat (fra 16.45), sånn at folk kan komme rett fra jobben, hjemmefra eller studiene uten å gå sultne. Møtene inkluderer et par korte innledninger og deretter en oppdeling i mindre grupper for å diskutere utfordringer, løsninger og tiltak.
Stort folkemøte førstkommende lørdag
– Vi ønsker at flest mulig beboere og foreninger på Tøyen og Grønland kommer. Gjerne også næringslivsaktører, sier Grut. – Områdeløftene er en ekstraordinær innsats. Det skal ikke erstatte kommunens og bydelens ordinære tjenester og kan ikke løse alle problemer. Målet er at vi sammen med innbyggerne kan skape varige og positive endringer for lokalsamfunnene, sier Grut.
Alle innspillene vil bli dokumentert og oppsummert på et siste stort folkemøte Grønland lørdag den 13. oktober kl. 12-15. Dit kan alle innbyggere komme, uavhengig av hva de interesserer seg for, og gi sine innspill og si sin mening. Allerede i november skal en ferdig plan behandles i lokalstyret til områdeløftene for Tøyen og Grønland, før bydelsutvalget får planen til behandling i sitt møte i 13. desember. Endelig vedtak om fordeling av midler etter programplanen gjøres av byrådet i begynnelsen av 2019.
Muligheten til å delta i arbeidet med programplanen skjer bare en gang i året, så nå er sjansen til å la din stemme bli hørt. Ellers skjer innbyggerinvolveringen og samskapingen med beboere og lokalt nærings- og organisasjonsliv i enkeltprosjekter.
Oversikten over temamøtene for å utvikle Tøyen og Grønland:
Lørdag 13. oktober blir det et åpent Folkemøte på Grønland fra 12-15. Det blir satt opp et stort telt i Olafiagangen, og det serveres gratis lunsj til deltagerne.