Tøyenakademiet har mange frivillige, både rekruttert fra egne rekker og andre. Noen av disse blir å finne som leksehjelpere de neste ukene. Her er de samlet da Venstres tidligere kulturminister Trine Skei Grande (midt i bildet) var på besøk lenge før koronapandemien brøt ut.

Frivillige stiller opp som digitale leksehjelpere i bydel Gamle Oslo

Da skolene stengte og alt skolearbeid må gjøres hjemme ga det grunn til bekymring, mente lokalpolitiker i bydel Gamle Oslo, Stian Amadeus Antonsen (SV).

Publisert

— Ikke alle barn har foreldre som har kapasitet til å hjelpe. Disse barna får et dårligere læringsutbytte enn mange av sine medelever, sier lokalpolitiker Stian Amadeus Antonsen (SV) i bydel Gamle Oslo.

Han la ut en twittermelding om sine bekymringer, og hvor han tilbød sin hjelp til Hersleb videregående skole. Både Tøyenakademiet (TAK) og H20 har tatt ham på ordet og satte i gang med et digitalt leksehjelpstilbud.

Sara Barzinje i Tøyenakademiet sier at ingen skal føle seg utenfor på Tøyen. Tøyenakademiet var raskt ute og spurte etter frivillige som kunne hjelpe

Stor vilje til å hjelpe

— Etter å ha drevet Tøyenakademiet i fem år, har vi allerede mange dedikerte ungdommer her som vil hjelpe. Vi fikk fort opp et hjelpekorps, sier Sara Barzinje i Tøyenakademiet.

Barzinje er frivillig og tøyenakademiker, og sitter i bydelsutvalget i Gamle Oslo for Arbeiderpartiet.

Tøyenakademiet er Tøyen Sportsklubbs leder- og frivillighetstrening, og presenterer seg selv på denne måten på sin hjemmeside:

— Målet med Tøyenakademiet er å styrke og videreutvikle lokale fellesskap og fritidstilbud gjennom å aktivt rekruttere og utvikle unge lokale ledere og ledertalenter. Opplæringstilbudet skal gis til unge som er interessert i å gjøre en innsats i lokalmiljøet, og det skal motivere dem til å påta seg verv og/eller være aktivitetsledere innenfor lokale lag og organisasjoner.

Den situasjonen som for tiden hersker i byen ga Tøyenakademiet en god anledning til å sette handling bak ord.

Les også: Tre tenåringer pågrepet etter voldshendelser på Tøyen og Grønland

Ingen skal føle seg alene på Tøyen

— Vi tenkte aller først å opprette en ordning hvor vi kunne bringe mat og medisiner ut til de som trengte det her på Tøyen. Dette tar imidlertid litt lenger tid å komme i gang med, men leksehjelpen kom vi raskt i gang med, sier Sara Barzinje.

— Vi har allerede 172 personer som har sagt seg villige til å hjelpe. Det er både ungdommer som har vært med på Tøyenakademiet, og andre frivillige. 70 av disse er leksehjelpere, og tallet vokser, sier Barzinje.

De som ønsker å bidra med leksehjelp fikk fylle ut et skjema og krysse av hvilke fag, og hvilke klassetrinn som de kunne hjelpe. Denne uken er hjelpen åpen fra 12-18 bemannet av Tøyenakademikere. Fra neste uke er åpent fra 10 til 19 i et tre-vakts system hvor alle som har meldt seg kan plukke vakter selv.

TAK har valgt messenger som kommunikasjonsform. De aller fleste her tilgang til det, og da kreves ikke nedlasting av apper og programvare.

– TAK vil også legge ut informasjon på andre språk enn det som blir gitt fra Folkehelseinstituttet. Vi kan kurdisk, marokkansk, og vi kjenner til somaliske dialekter. Nå er det viktig å vise at vi bryr oss om hverandre. Ingen skal føle seg alene på Tøyen sier Sara Barzinje.

Les også: Christian Radich flyr det gule karanteneflagget i Bunnefjorden

Hersleb bruker sine samarbeidspartnere

På H20 - Den grønne sentrumsskolen og Hersleb videregående skole har de tatt grep for å kunne gi best mulig hjelp til elevene. Skolen er stengt, men alle elever har nå kontakt med sine lærere.

— Skolen har elever som vi vet trenger ekstra oppfølging, og som ikke nødvendigvis får det hjemme. Vi har også elever som gjør det veldig bra faglig, og som ønsker å få opprettholde dette, selv i perioder der skolen er stengt, sier Ingvild Barland, avdelingsleder for studiespesialisering på H20.

Barland er nøye med å understreke at selv om skolen er stengt, har elevene krav på å få den støtte og hjelp som er mulig. Denne ekstraordinære situasjonen skal ikke ramme elevene.

Stian Amadeus Antonsen stiller som leksehjelp på H20- Den grønne sentrumskolen

Skolen har fra før mange samarbeidspartnere og ressurspersoner. Nå har de koblet sammen samarbeidspartnerne i et digitalt nettverk. På denne måten blir de satt i kontakt med elever de kan følge opp, i tillegg til lærerne og skolens elevtjeneste.

Blant disse ressursene finnes Røde Kors Grønland, Tøyeninitiativet, Kainaat Qaiser og Stian Amadeus Antonsen.

Les også: Oslo kommune sender 200 bostedsløse rumenere til Romania

Skolearbeid på en ny måte gir energi

— Det er gull for oss på skolen å kunne bidra til at situasjonen føles bedre for elevene. Barn og unge kjenner tungt på den usikkerheten som finnes nå, selv om de ikke setter ord på det, sier Ingvild Barland.

Flere kjenner på usikkerheten.

— Men vi får også tilbakemelding fra elever som får litt ekstra energi av å få arbeide med skolearbeid på en annen måte, sier Barland

Powered by Labrador CMS