AKS-leder ved Gamlebyen skole Åshild Vaaler tar gjerne med barna for å gå på skøyter på Vannspeilet. Fra venstre, Lovi Cohlm, Sunniva Bakke Stemland, Mats Enge Strand, Liam James Langland Stewart og Åshild VaalerFoto: Anders Høilund
Vannspeilet i Middelalderparken er byens fineste skøytebane. Nå skal den brøytes av kommunen
Vi våger påstanden: I disse vinterdager har Vannspeilet i Middelalderparken blitt byens flotteste skøytebane. En runde på Vannspeilet er 1.160 meter, nesten tre ganger Frogner stadion. Nå lover kommunen at det også blir brøyting.
— Jeg tar med unger fra AKS hit så ofte vi kan. Det er så inspirerende å se hvor lett unger lærer seg å gå på skøyter, sier Åshild Vaaler, leder på AKS ved Gamlebyen skole.
— Hit går også mange barn i Gamlebyen selv for å gå på skøyter, og for å treffe venner. Dette er friluftsliv, lek og idrett, og det er billig, forteller AKS-lederen.
Vannspeilet er islagt, med tykk fin is. Vaaler er imidlertid redd for at de ikke klarer å holde isen åpen om det kommer mer snø. Det blir for lite med bare en skuffe for å måke dersom det blir snøvær.
Annonse
Om det faller våt snø, og den siden fryser på isen, vil det ikke være mulig å bruke Vannspeilet som skøytebane denne vinteren. Derfor var Vaaler og de andre skøyteentusiastene spent på om Oslo kommune kunne hjelpe til med å brøyte byens fineste skøytebane.
Tar du først i denne måka, så får du lett måkesyken. Det vil si det er lett å bli bitt av måkebasillen, og den gjør at du får lyst til å måke banen. I helgene er det mange voksne som vil hjelpe til. Det er fint, og dessuten er det å måke banen god trim.
— I fjor vinter var det ikke kaldt nok over en lengre periode, og jeg fikk ikke gått på skøyter her. Men denne vinteren har jeg blitt mye flinkere til å gå. Hvis jeg går hit ned, treffer jeg som regel venner jeg kan være sammen med, sier Liam Langland Stewart
Kulturetaten omprioriterer - vil brøyte banen
— Naturisen på Vannspeilet er veldig populær blant både store og små, og vi synes det er fantastisk å se så mye skøyteglede blant kultureiendommene fra Oslos eldste historie, sier Kim Hedemann Brenn, seksjonsleder i Kulturetaten.
— Vi har derfor omprioritert midler for å kunne fortsette å brøyte isen for innbyggernes beste. Spesielt viktig i en tid hvor vi trenger å benytte oss av de aktivitetene og lavterskeltilbudene som finnes. Vi kommer derfor til å fortsette og brøyte så fremt kaldværet holder seg og isen er sikker, forsikrer han.
Etaten jobber også med å registrere is-tykkelsen på iskart.no og varsom.no slik at alle kan følge med på når det er trygt å gå på skøyter i Middelalderparken.
Brøytemannskapet sjekker jevnlig om isen er tykk nok, i dag er vannet 1 meter på det dypeste og isen 22 cm tykk – og derfor trygg.
— Oslos vakreste skøytebane
Byråden for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV), er også veldig begeistret for skøytebanen på Vannspeilet. Og henger seg på lovprisningen av det som har blitt en snakkis blant byens urbane skøyteløpere.
— Vannspeilet i Middelalderparken er Oslos vakreste skøytebane. Det er fint med tilbud som er nære der folk bor og i Oslo indre øst er det ofte trangt om plassen.
— Derfor er det så viktig med sånne felles uteplasser, og Middelalderparken er en perle. Det gir en egen stemning å gå midt mellom den gamle og den nye byen. Jeg oppfordrer alle til å komme seg ut og trekke kald vinterluft gjennom nesa, sier idrettsbyråden.
— Jeg er veldig glad for at vi har fått åpne skøytebanene for folk og at vi har fått opp så mange steder, nå når det er kaldt nok til å lage naturlig is. Nesten alt er jo stengt en liten stund til, men naturen er åpen og lufta er for alle, sier Omar Samy Gamal.