Barna i Strekkoden barnehage vanner plantene i det nye drivhuset.

Populær satsing i Gamle Oslo. – Det er magisk for barna å kunne plukke i hagen

Bydel Gamle Oslo satser på grønnere barnehager. Etter å ha laget jordbær– og bringebærsyltetøy tok en gruppe fireåringer fra Etterstadsletta barnehage opp poteter. På spørsmål om hva de kunne lage var svaret soleklart: potetsyltetøy!

Publisert

I desember 2020 vedtok bydelsutvalget i Gamle Oslo å bevilge 1 millioner kroner til en tilskuddsordning for grønne midler til barnehagene i bydelen.

Rundt 30 kommunale og private barnehager har mottatt midler. Pengene har gått til over 100 bærbusker, 22 frukttrær og 26 plantekasser som fylles med urter, grønnsaker og pollinatorvennlige blomster. I tillegg har det blitt levert ut 15 meitemarkkomposter, der barna får se hvordan meitemarker kan gjøre om matavfall til næringsrik jord.

Barna i Åkeberg barnehage synes det er gøy å smake på ulike urter

– Det at vi kunne søke om grønne midler gjorde at vi fikk den hjelpen vi trengte til å sette i gang. Vi har hatt utrolig mye glede av kjøkkenhagen. Ungene spør ofte om å gå dit, sier Mariann Larsen Kruse, styrer for Etterstadsletta barnehage.

I år høstet barnehagen egne poteter, som barna lagde potetgull av.

Vanning av nye trær og planter i Sørenga barnehage.

– Magisk å plukke

Barnehagene kunne søke om bytteboder, dyrkingspakker, insektbed for å gjøre barnehagen mer innbydende til pollinatorvenner og komposteringspakker for å vise hvordan matavfall kan bli til dyrkbar jord og gjødsel.

– Det er magisk å kunne plukke noe som vokser i hagen. Det blir en bevisstgjøring av hvordan grønnsaker vokser og hvor mat kommer fra, reisen fra jord til bord. Barna er spesielt interesserte i det de kan høste. Sukkererter og jordbær har vært populært! sier Gro Viola Seime fra Åkeberg barnehage.

Åkeberg barnehage har fått nye epletrær som må tas vare på.

Pappa og sønn vannet

Det er tydelig at både små og store liker de grønne uteområdene. Flere av barnehagene forteller om foresatte som har tatt ansvar for å vanne ved behov.

– Vi hadde en pappa og en sønn som vannet i to uker mens barnehagen var stengt i sommer. Hos oss har barn i alle aldre vært med, spesielt i begynnelsen da det var mye graving og planting. De små barna synes det er stor stas å høste tomater, sier Karin Maria Kangas, pedagogisk leder i Sørenga barnehage.

Gulrøtter og poteter fra kjøkkenhagen i Etterstadsletta barnehage.

Bydelsbonden bisto

Barnehagene kobler også dyrkingsprosjektet til formingsaktiviteter. Barna tegner grønnsaker og frukt og legger merke til detaljer, fargenyanser og teksturer.

– Vi er kjempeglade for at vi fikk ekstra midler til å dyrke og gjøre hagen vår frodig og fin. Vi fikk god opplæring og nyttige tips fra bydelsbonden, for eksempel informasjon om hvor plantene skal stå i forhold til lysforholdene, forteller Gro Viola Seime, pedagogisk leder på Åkeberg barnehage.

Barna i Sørenga barnehage høster modne tomater.

Nå nyter barnehagene de siste fine høstdagene før vinteren setter inn. Håpet er at plantene overlever til neste år og at de kan glede seg med en ny sesong neste år.

Utvider satsingen

– Det er et stort engasjement i barnehagene våre for å drive på en så miljøvennlig måte som mulig, forteller miljøkonsulent Stina Lindholm.

Barn i Strekkoden barnehage utforsker urtehagen.

Det er ikke bare uteområdene som blir grønnere i barnehagen. I forbindelse med bydelens nye Klima– og miljøstrategi 2021 - 2025 satses det også på bærekraftig smarte klima- og miljøløsninger for innkjøp, energi, transport og avfallshåndtering i alle bydelens virksomheter. Resultatene dokumenteres gjennom ordningen til Miljøfyrtårn.

– Vi utnytter satsingen til å lære om bærekraft i praksis – ved å følge matens reise fra jord til bord – og deretter tilbake til jord igjen, forteller Lindholm.

Meitemark-hotellet på Etterstadsletta barnehage gir barna en unik mulighet til å se marken i komposten gjennom en glassrute.
Powered by Labrador CMS