I dag blir det stor feiring, musikk, grafitti og demonstrasjon av politiet og brannvesenets båter når museumsskipet Gamle Oksøy legger til kai ved Sukkerbiten.
I dag blir det stor feiring, musikk, grafitti og demonstrasjon av politiet og brannvesenets båter når museumsskipet Gamle Oksøy legger til kai ved Sukkerbiten.

Stor feiring av den norske lostjenestens 300 år når Gamle Oksøy legger til kai ved Sukkerbiten i dag

Oslo er fortsatt en travel havn selv om gamle havneområder er blitt boliger, havnepromenade og badeplasser. Det betyr at lostjenesten, som feirer 300 år, har mye å vise når museumsskipet Gamle Oksøy legger til ved Sukkerbiten i dag.

Publisert

Den norske los har i 300 år sørget for at skip langs hele kysten trygt har gått ut og inn fra havner langs vår langstrakte kyst. I anledning feiringen kommer museumsskipet Gamle Oksøy til Oslo og Sukkerbiten.

— Oslo er en av Norges mest trafikkerte fjorder, og losen har en viktig oppgave med å sørge for at trafikken til sjøs kommer trygt til og fra kai, skriver LOS300 i en pressemelding.

Se hele programmet nederst i artikkelen.

Se elbåten Pelikan 2 samle søppel i fjorden

Presis klokken 14 tirsdag kan oslofolk gå opp landgangen til Gamle Oksøy ved Sukkerbiten. Ombord kan du se norske losers historie de siste 300 årene. Men det blir mye feiring også på land.

Verdens første elektriske miljøbåt av sitt slag, Pelikan 2, er spesialdesignet for effektiv oppsamling av flytende søppel.
Verdens første elektriske miljøbåt av sitt slag, Pelikan 2, er spesialdesignet for effektiv oppsamling av flytende søppel.

Politiet og brannvesenets kommer med sine båter. Oslo Havn har verdens første elektriske miljøbåt av sitt slag, Pelikan 2. Båten er spesialdesignet for effektiv oppsamling av flytende søppel.

— Se også hvordan vi bruker undervannsdrone for å oppdage søppel i sjøen. Opplev den nye unike flytende dronen som skal fjerne plast og søppel i havnebassenget. Hybridbåten Teist bruker unik og miljøvennlig hybridteknologi som kombinerer batteri og motor når den patruljerer i havna, lover Oslo Havn.

I tillegg demonstrerer brannvesenets folk fridykking og Ung Norge stiller med egen street-art kunstner, der barn og unge kan være med og spraye, male og tegne.

— Losene har hatt en viktig rolle under korona

Men kanskje viktigst av alt er at losens rolle i norsk historie hylles i toktet som nå altså har landgang i Oslo.

— Hele 90 prosent av eksport og import i Norge går sjøveien. Skipstrafikken er dermed viktig for å sikre forsyningene både til industrien og befolkningen ellers, forteller losdirektør Erik Blom i Kystverket.

— Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten trygg, og sikrer drift av tjenesten 24 timer i døgnet – hele året. Det siste året har losene hatt en viktig rolle for å sikre forsyninger til Norge gjennom covid-19 epidemien, sier Blom.

Arrangementet på Sukkerbiten er gratis og for alle. Her er programmet:

  • 14.00 - Simple Johnny Easy Jazzband åpner dagen med stemningsfull musikk.
  • 14-18 - Se LOS300 sin fotografiutstilling i konteineren vår med glimt fra toktet og losens hverdag på havet.
  • 15-18 - LOS300-fartøyet Gamle Oksøy inviterer publikum til åpent åpent skip med egen utstilling om losen. (Maks 10 personer om bord samtidig pga covid-19 restriksjoner)
  • 16.00 - Foredrag om losens spennende historie og losen i dag
  • 14-18 - Passion for Ocean skal ha kunstprosjekter med barna å lage armbånd, uro å masse annet gøy. Kun fantasien setter begrensinger.
  • 15-18 - Opplev Oslo Havns båter og droner som holder fjorden ren.
Powered by Labrador CMS