Oslo 20200724. Måker over Fløan ved Løfsnes i Flatanger. Ørnesafari med Ole Martin Dahle i Norway Nature.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Ifølge Miljødirektoratet reduseres måkebestanden samtidig som antallet måker i byene øker.

På Helsfyr tok et måkepar lunsjplassen til ansatte. Stadig flere hekkende måker trekker inn i byen

Samtidig som antallet måker i byen ser ut til å øke, mener Miljødirektoratet at det totale antallet måker i Norge er redusert. Og nettopp direktoratets ansatte på Helsfyr fikk nylig en påminnelse om at måker liker seg i byen.

Publisert

I NRK Dagsrevyen tirsdag kunne en barnehage i Stavanger vise et hekkende måkepar i en sandkasse. Noe som fører til at ungene må holde seg unna den delen av uteområdet.

Men det er ikke bare i Stavanger måkepar trekker inn i byen for å hekke. Også i hovedstaden bygges måkereir på steder der mange mennesker vanligvis ferdes.

Unngår rovdyr og finner mat

Nylig fant ansatte i Miljødirektoratet på Helsfyr et måkereir på en av stolene i uteområdet der lunsjen inntas når det er pent vær.

Grunnen til at måkene trekker inn til byene for å hekke, mer nå enn før, er at måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen. 

Her er det enklere å finne mat og å unngå rovdyr, skrev Miljødirektoratet i en pressemelding i mars.

— I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år sier miljødirektør Ellen Hambro

— Matmangel og hekkeområder som forsvinner på grunn av arealendringer, gjør det vanskeligere for måkene å få fram unger, sier Hambro.

Powered by Labrador CMS