Gabriele Neset synes det er trist å gi opp driften av idylliske Klosterkroa: – Det som er så fint med Hovedøya, er at det er rom for alle. Eldre kan gå med rullator, og barneforeldre kan trille barnevogn.Foto: Ilja C. Hendel / Eiendoms- og byfornyelsesetaten og privat
Gabriele (64): – Det er trist, men etter ni fine år på Klosterkroa, er det på tide å overlate stafettpinnen til noen andre
– Det var en vanskelig beslutning å ta, særlig når jeg tenker på alle de gode og fine dagene jeg har hatt her ute. Jeg kommer til å savne alle dere fine gjester som har støttet opp om Klosterkroa på Hovedøya, sier Gabriele (64).
I fjor sommer ble den siste sommeren Gabriele Neset drev Klosterkroa på Hovedøya. I den populære kafeen fikk du servert blåskjellgryte, rekesmørbrød, chili con carne og vafler.
Kafeens historie strekker seg tilbake til andre verdenskrig. Klosterkroa var en av elleve brakker som ble oppført av tyske Wehrmacht i 1940. Den gang ble brakken brukt som offisersmesse og Hovedøya ble brukt som militærleir under krigen. Siden har brakken vært postkontor, butikk og serveringssted.
– Det har vært travle dager med horder av badegjester som kommer i strie strømmer og det har vært stille dager, med litt bedre tid til å nyte den fine øya. Jeg kommer til å savne alle dere fine gjester som har støttet opp om Klosterkroa i denne tiden. Tusen, tusen takk! sier Gabriele.
Fire tunge år
Den sterke og utholdende kaféverten forteller at det ikke er noe dramatikk rundt hennes avskjed. Men forteller samtidig at det ikke er lett å drive.
Annonse
– Det er vanskelig å finne folk som kan jobbe for meg og ekstremt høyt kostnadsnivå ved å drive på en øy. Det er tidene vi lever i, rett og slett, sier hun.
Hun forteller at de fem første årene var veldig fine. – Så har vi hatt fire tunge år, med graving over hele øya i 2019 på grunn av nytt rørsystem, som vi ble veldig berørt av omsetningsmessig. Så to år med korona. Og i fjor gikk ikke båtene som de skulle. De fire siste årene var uforutsigbare og vanskelige, forteller kaféverten.
– Når båtene blir innstilt, og du ikke vet om folk kommer på jobb eller om kundene kommer, skaper det usikkerhet. De sier det skal bli bedre til sommeren, tidene får vise.
– Badegjestene kom i hopetall
Gabriele forteller om de ulike typene av gjester hun fikk besøk fra:
– Badegjestene kom i hopetall og ville sole seg og bade. De var der når det var fint vær.
– Så var det mye turister. De kommer i turistsesongen og ønsker mye informasjon, så man er på en måte turistkontoret.
– Så har man de som kommer på tur, gjerne litt utenfor høysesongen, for eksempel familier som skal fiske krabber.
– Også var det gjester fra båtforeningene, som gjerne kom og tok seg en øl.
– Det som er så fint med Hovedøya, er at det er rom for alle. Eldre kan gå med rullator, og barneforeldre kan trille barnevogn.
Forferdelig dyrt å drive
Gabriele håper det kommer nye frisker armer og ben som kan drive kafeen videre. Hun tør ikke selv ta risikoen videre.
– Folk får jo dårligere råd, og kostnadene eskalerer ekstremt. Er gjestene villige til å betale for en brus og en is de neste somrene? Det er ikke noe hyggelig å selge ting som du selv synes er uforsvarlig dyrt, men det må jo til for å dekke kostnadene.
For eksempel er det forferdelig dyrt å transportere alle varene som fyller kafeen. Ukentlig fraktes mange tonn med varer: Bruskasser, is, ølfat.
– Jeg er frustrert over kommunen
Nå må eiendoms- og byfornyelsesetaten finne noen andre som kan overta kafédriften. Men Gabriele har en høne å plukke med den kommunale eiendoms- og byfornyelsesetaten. Da hun sa opp, ga de henne beskjed om å tømme alt på Klosterkroa, selv kjøleskapet og isboksen.
– Jeg er småfrustrert over at kommunen ikke tar litt mer hensyn. De som skal drive Klosterkroa må jo ha brusskap og isbokser, og gjenbruk er veldig aktuelt. Kommunen kunne solgt en nøkkelferdig kafe.
Hun er spent på om de klarer å få noen til å ta over kafeen innen 1. juni. Driften skal lyses ut, og prospekt skal skrives. – Jeg håper det kan skje raskt, slik at det blir servering på Hovedøya også i sommer.
– Trist å avslutte
Det er ikke med lett hjerte hun gir stafettpinnen videre.
– Det føles trist, for jeg har jo hjertet mitt der, men det er en tid for alt. Jeg håper at kommunen får ut fingeren og finner noen med hjerte og sjel og ønske om å drive Klosterkroa videre. Jeg håper det blir noen personer med et hjertelig forhold til Hovedøya og livet der ute, ikke en kommersiell gruppe.
Hun vil sende en takk til alle ungdommene og studentene som har sommerjobbet på øya de siste ni årene. – Uten dere hadde det ikke vært mulig å drive Klosterkroa.
Selv har hun ikke gjort seg opp en mening om hva hun går til. – Jeg skal pakke og rydde meg ut og ha sommerferie for første gang på 15 år, så får jeg se hva jeg gjør til høsten.
Vil finne ny drifter snarest
Det er eiendoms- og byfornyelsesetaten som eier Klosterkroa.
– Gabriele Neset har dessverre sagt opp sin leieavtale. Vi synes selvfølgelig det er trist at hun ikke ønsker å drifte kafeen mer, men ønsker henne lykke til videre, sier kommunikasjonsrådgiver Solveig Marie Stiberg Pettersen.
– Vi jobber nå med å finne ny drifter og har begynt med en utleieprosess. Vi håper en ny drifter kan være på plass raskt, slik at det blir et serveringstilbud på Hovedøya. Utlysingen etter ny drifter vil bli annonsert på Finn, forteller Pettersen.