Utlånet på det nye hovedbiblioteket er rekordmye høyere enn på det gamle hovedbiblioteket.
Utlånet på det nye hovedbiblioteket er rekordmye høyere enn på det gamle hovedbiblioteket.

Deichman Bjørvika knuser det gamle hovedbibliotekets utlåns- og besøksrekorder

– Etter knapt to og en halv måned har Deichman Bjørvika redefinert oslofolks forhold til biblioteket. Vi ser allerede tegn på at de andre Deichman-bibliotekene nyter godt av den sterke medvinden, sier biblioteksjef Knut Skansen.

Publisert

Oslos nye hovedbibliotek åpnet 18. juni. I juli og august 2019 hadde det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg 49.000 besøk. I samme periode i 2020 hadde det nye hovedbiblioteket i Bjørvika 387.000 besøk.

Det er en økning på 689 prosent.

Deichman Bjørvika har vist seg å være enormt populært i sommer. For å ivareta smittevernet slipper vi inn maks en tredel av det biblioteket egentlig har kapasitet for. Likevel ser vi altså at oslofolk strømmer til, sier biblioteksjef Knut Skansen.

Hovedbiblioteket Deichman Bjørvika åpner. Direktør og biblioteksjef Knut Skansen  med tale under åpningen.
Hovedbiblioteket Deichman Bjørvika åpner. Direktør og biblioteksjef Knut Skansen med tale under åpningen.

Utlånet fra Deichman Bjørvika i juli og august 2020 var også 74 prosent høyere enn fra det gamle hovedbiblioteket i samme periode i fjor.

Flere nye bibliotekkort

I løpet av årets første måneder har til sammen 24.598 oslofolk skaffet seg bibliotekkort på Deichman. I 2019 var tallet 16.696.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, er glad for å se at så mange nye mennesker oppsøker bibliotekene.

– Dette er jo det vi håpet på med denne satsingen på bibliotek. Vi har veldig høye ambisjoner for å få flest mulig nye lånere til Deichman. Det er jo en utrolig viktig arena full av gratis kunnskap og god litteratur, sier Gamal.

Oslos hovedbibliotek Deichman Bjørvika (t.v.) har hatt gode besøkstall i sommer. I bakgrunnen er operahuset.
Oslos hovedbibliotek Deichman Bjørvika (t.v.) har hatt gode besøkstall i sommer. I bakgrunnen er operahuset.

Økningen i antall nyregistrerte lånere kommer til tross for at det gamle Deichman Hovedbiblioteket stengte i desember 2019 og at alle bibliotekene måtte holde koronastengt fra midten av mars til starten av juni 2020.

Koronanedgang

I perioden januar til august 2020 har det totale besøket på alle Oslos Deichman-bibliotek gått ned med ni prosent sammenliknet med samme periode i 2019. Tallet for 2020 er i overkant av 1, 5 millioner og for 2019 nær 1,7 millioner. Fra 12. mars til 1. juni var lokalbibliotekene stengte, det er naturligvis en hovedårsak til nedgangen.

– Det er ikke overraskende, med tanke på at vi store deler av året verken kunne ta imot besøk eller låne ut papirbøker. Men hadde det ikke vært for den iherdige innsatsen fra Deichman-ansatte over hele byen, ville nok nedgangen vært betydelig større, sier Skansen.

Powered by Labrador CMS