Vålerenga og Mathis Olimb kom raskt bakpå mot Sparta og Magnus Nilsen hjemme på Jordal lørdag ettermiddag.

Publikum var tilbake på Jordal. Men Vålerenga var skuffende svake mot Sparta

To perioder under pari sørget for Vålerenga-tap da Jordal Amfi igjen kunne åpne dørene for fullt. — KJipt at vi ikke kan gi publikum en seier i dag, sier Vålerengas Pontus Finstad.

Etter å ha blitt hardt rammet av koronapandemien kunne Vålerenga lørdag ettermiddag åpne dørene i Jordal Amfi til hjemmemøtet mot Sparta.

Lørdagens kamp var første gang på lenge det ikke var restriksjoner på hvor mange tilskuere som kunne slippe inn på Jordal. Nesten 3.400 tilskuere hadde funnet veien til oppgjøret mot Sparta.

— Alt for dårlig powerplay

— Det er herlig å ha publikum tilbake. Det er bare synd vi ikke kunne gi dem en seier i dag, sier Pontus Finstad til VårtOslo rett etter matchen.

— Men du vinner ikke en hockeykamp når du ikke spiller tre gode perioder, legger han til.

Nsten 3400 mennesker hadde funnet veien til Jordal Amfi lørdag ettermiddag.

Finstad får full støtte av hovedtrener Espen "Shampo" Knutsen, som også gledet seg over å ha langt flere på plass på tribunene enn på lenge.

Kampen sett under ett ble ikke det Vålerenga hadde ønsket seg. Spillemessig var ikke østkantlaget noe dårligere enn gjestene fra Sarpsborg, men når du gir bort enkle mål blir det vanskelig å vinne hockeykamper.

— Vi gir bort alt for lette mål og når Steffen Søberg i mål heller ikke helt har dagen blir det vanskelig å vinne, sier Knutsen.

Thomas Olsen er nære på, men klarer ikke å overliste Sparta-keeper Jake Paterson.

Hovedtreneren er heller ikke veldig fornøyd med de fem minuttene Vålerenga spilte i overtall uten egentlig å skape en skikkelig farlighet.

— Det overtalsspillet er absolutt ikke bra nok. Mer er det ikke å si om det, sier Shampo.

Svakt forsvars- og keeperspill

Sparta har vært en av årets store overraskelser i hockeyens eliteserie, og gjestene fra Sarpsborg skulle ikke vente lenge med å presentere seg under besøket på Oslos østkant.

Knapt tre minutter var gått når Hans Kristian Jakobsson, ut av intet, kunne sende Sparta i en tidlig ledelse.

Og vondt skulle bli til verre for hjemmelaget. I sitt andre fulle angrep skulle gjestene score igjen.

Denne gang er det Magnus Nilsen som utnytter en feil fra Vålerenga-back Stefan Espeland til å øke ledelsen til 2-0.

Det vil seg ikke for Thomas Olsen og Tobias Lindström foran Sparta-målet.

Vålerenga-keeper Steffen Søberg hadde ikke vist storspill på de to første målene, og hadde heller ikke noen heldig inngripen da Marcus Fagerudd satte inn gjestenes tredje mål på et slagskudd fra blålinja.

Da byttet Vålerenga-benken inn reservekeeper Tobias "Tuben" Breivold.

Etter scoringen er Vålerenga-spillerne tydelig irriterte og da fører til en kjempeslåsskamp bak hjemmelagets mål, hvor en Sparta-spiller pluss Vålerengas Kalle Ekelund og Tobias Lindström får to-minutters utvisninger for slåssing.

Resten av perioden var lite å skrive hjem om sett med hjemmelagets øyne. Dermed kunne sarpingene gå til første pause med en god ledelse.

Sliter med å skape store sjanser

Etter en periode som var dårlig både resultat- enn spillemessig var det ting som måtte justeres i garderoben. Espen Knutsens viktigste beskjed må nok ha vært det å ikke g bort enke mål i en kamp gutta hans hadde vært det beste laget ute på isen.

I starten av perioden fortsatte Vålerenga med å male på mot Sparta-målet, men uten å skape de store sjansene.

Sparta derimot var farlige de gangene de kom på kontringer mot Tobias Breivold, men heller ikke østfoldingene klarte å få et tidlig mål i midtperioden.

Vålerenga-back Kalle Ekelund hjelpes av isen etter den stygge tacklingen fra Spartas Robin André Soudsky.

Den første perioden var preget av flere slåsskamper og smågruff. Etter åtte minutter av den andre skal voldsomhetene ta en ny vending. Denne gang er det Spartas Robin André Soudsky som stygt krysstackler Kalle Ekelund.

Ekelund kommer seg heldigvis på beina, mens Soudsky må fem minutter i fryseboksen.

Dermed ble det ingen scoringer til noen av lagene i den andre perioden, og gjestene var et langt steg nærmere å a tre poeng med seg hjem til Sarpsborg.

Sluttspurt i sisteperioden

Etter å ha slitt med å skape de store sjansene i to perioder, skulle det heller ikke løsne noe særlig i den tredje perioden. Starten på den siste ble derimot en litt daff forestilling fra begge lag.

Noe særlig overtak fikk ingen av lagene før Vålerengas David Booth etter knapt seks minutter pådrar seg en utvisning. Da skaper gjestene flere sjanser, men et par mesterlige redninger fra Tobias Breivold sørger for at hjemmelaget rir av utvisningen.

Det at iskrigerne ikke slipper inn mål under utvisningen ser også ut til å gi Shampos gutter ekstra energi og tro på at kampen kan snus. Etter ni minutter skal det første målet også sitte fra Pontus Finstad.

Og sluttspurten var ikke over. Med seks minutter igjen å spille får Vålerenga spille i overtall. Denne gangen tar de vare på sjansen når amerikaneren David Booth setter inn iskrigernes andre puck for dagen.

Med et og et halvt minutt tar Vålerenga ut keeper for å få en etterlengtet utlikning. Men da scorer Sparta og Marcus Fagerudd nesten øyeblikkelig i åpent mål. Dermed vinner bortelaget 4-2.

Vålerenga - Sparta = 2-4 (0-3, 0-0, 2-1)

Jordal Amfi

3392 tilskuere

Hoveddommere: Petter Bjerkan Bakken / Jørn Mccall Ekeberg

1.per: 0-1 02:56 Hans Kristian Jakobsson 0-2 04:32 Magnus Nilsen (Eirik Børresen) 0-3 13:04 Marcus Fagerudd (Jakobsson / Lars Lundberg)

2.per: Ingen

3.per: 1-3 49:38 Pontus Finstad (Mathis Olimb / David Booth) 2-3 55:51 Booth (Tommi Taimi / Martin Røymark) 2-4 58:32 Fagerudd (Niklas Roest)

Utvisninger: VIF: 4x2min SPA:5x2min og 1x5min