Oslo 20240516. 1. divisjonskampen i fotball mellom Vålerenga og Kongssvinger på Intility Arena.
Simen Juklerød og Vålerenga kunne ikke annet enn fortvile etter hjemmetapet på fotballens nasjonaldag.

Vålerenga tilbake på bunnivå: – Vi er eksperter på selvpining, sier trener Geir Bakke

Kongsvinger spolerte fotballens store festdag på Oslo øst ved å slå Vålerenga 2-0 torsdag kveld. – Vi er langt unna det nivået vi skal ha, innrømmer trener Geir Bakke.

16. mai skal være fotballens store festdag, men torsdag var Vålerenga tilbake på bunnivået fra tidligere hjemmekamper denne sesongen. Dermed kunne gjestene fra Kongsvinger enkelt ødelegge Klanens oppkjøring til nasjonaldagen med en 2-0-seier.

I dag er vi veldig langt fra det nivået vi skal være på. Vel er Kongsvinger et bra fotballag, men i denne kampen gjør vi dem alt for gode, sier hovedtrener Geir Bakke til VårtOslo etter kampen.

– Mestre i selvpining

Torsdagens hjemmetap var heller ikke første gang Bakkes mannskap har vært langt unna nivået de behøver for å komme seg vekk fra OBOS-ligaen på første forsøk.

– Vi er blitt eksperter i selvpining, innrømmer Bakke.

Likevel har det vokst fram en liten optimisme rundt laget etter fire kamper på rad uten tap. Med to av dem i cupen mot antatt bedre motstandere, er det på sin sin plass å spørre om gutta i kongeblått egentlig trives best med å spille mot bedre motstandere, og dermed slippe å ha forventningstrykket hengende over seg.

Oslo 20240516. Vålerenga-supportere fyller tribunen før kampstart i 1. divisjonskampen i fotball mellom Vålerenga og Kongssvinger på Intility Arena.
Klanen var klare for fest. De måtte gå skuffet hjem.

– Det er det umulig å svare på. Men jeg synes heller ikke vi har spilt veldig bra i de kampene vi har vunnet i det siste, sier Bakke.

Torsdagens forestilling mener han likevel ikke var så aller verst i den 4første omgangen, men i den andre skapte gutta hans ikke en eneste målsjanse.

– Det er trist at fotballens festdag blir så elendig for oss som den ble i dag, mener Bakke.

Skadeproblemer gjør ting enda vanskeligere

I en allerede litt tynn tropp er det nå også lett å se at det kan bli vanskelig å snu spillet, og da spesielt det offensive til det bedre på kort sikt.

Før torsdagens kamp ble det kjent at midtbanemannen Elias Hagen må gjennom en kneoperasjon, og blir borte fra fotballen i lengre tid. I tillegg er sesongens hittil kanskje bestemann, finske Daniel Håkans, ute med skadeproblemer.

– Daniel har slitt med en kjenning i lysken de siste tre kampene. Hvor lenge han blir ute, vet jeg faktisk ikke her og nå, sier Geir Bakke.

Fantastisk ramme rundt kampen

Med sommertemperatur og en fantastisk ramme rundt kampen med masse folk på tribunene, lå alt til rette for at det skulle bli en fotballfest på Intility arena dagen før nasjonaldagen.

Fra start var det ingen tvil om at de kongeblå, med fire seire på rad, ville være med på å skape fest ute på kunstgresset, og før det var gått fem minutter hadde Geir Bakkes gutter skapt et par småfarligheter foran Kongsvinger-målet. Likevel var det hjemmekeeper Magnus Sjøeng som først måtte skikkelig i aksjon, da han på mesterlig vis reddet en  mulighet fra gjestens Harald Holter.

Magnus Sjøeng
En skuffet Mangnus Sjøeng må se kampens første ball i nettmaskene bak seg.

Og gjestene skulle fortsette å skape problemer. Etter 17 minutter måtte Magnus Sjøeng nok en gang ta fram godt keeperspill for å stoppe et skudd fra svenske Joel Nilsson.

Sjansesløsing gir oppoverbakke

De to skremmeskuddene så ut til å tenne ilden litt hos gutta i blått. Bare noen få centimetere skulle skille Magnus Bech Riisnæs og hjemmelaget fra å ta ledelsen over laget fra de dype skoger, fem minutter senere.

Og sjansene skulle fortsette å komme Oslos stolthets vei i den siste delen av av den første omgangen, men når det ikke blir scoring på store sjanser, tar gjestene ledelsen etter en corner ved Harald Holter, med kvarteret igjen å spille.

Oslo 20240516. Vålerengas trener Geir Bakke snakker med spillere under 1. divisjonskampen i fotball mellom Vålerenga og Kongssvinger på Intility Arena.
Geir Bakke snakker med spillerne i pausen.

Dermed måtte et skuffet hjemmepublikum ved pause innse at vi var tilbake til hverdagen igjen, etter fire strake oppturer.

Skaper ingen ting

Etter spillemessig å ha vært det beste laget uten å få uttelling i målprotokollen de første 45 minuttene, var det også Vålerenga som hadde ballen mest i starten av de siste 45 minuttene. Når det er sagt, ble spillet Geir Bakkes soldater klarte å skape foran Kongsvinger-målet likevel ganske spinkelt.

Dermed var Vålerenga-spillerne tilbake til fasit fra årets første hjemmekamper, der de hadde mye av spillet, men slet med å bryte ned en motstander som i store deler av den siste omgangen pakket både ti og elleve mann bak ballen.

Da var det også symptomatisk at gjestene, på sin så å si første visitt i Vålerenga-feltet i andre omgangen, øker ledelsen til 2-0 etter en god soloprestasjon av Jesper Grundt, etter 74 minutter.

Dermed sørget Kongsvinger for at Vålerengas seiersrekke ble brutt, og opptakten til nasjonaldagen ble noe helt annet enn hva hjemmefansen hadde håpet på.

Ola Kamara
Det ble mye løskrutt fra Ola Kamara og resten av Vålerengas angrepsrekke torsdag kveld.

Vålerenga - Kongsvinger = 0-2 (0-1)