Oda Garnås Paaske (t.v.) og Naif jr. Mohamed er begge glad for å ha fått jobbe med kreative arbeidsoppgaver for bydel Gamle Oslo. De håper videoene vil bidra til å senke smitten blant unge i byen.

Naif (15) og Oda (15) fra Jordal og Fagerborg laget koronavideoer for ungdom. — Vi håper vi kan bidra til at smittetallet blant de unge går ned. Se videoene

— Vi bestemte oss for å lage video fordi vi vet at det er det de fleste ungdommer vil se på, sier Oda Garnås Paaske. Sammen med Naif jr. Mohamed og en gjeng med andre ungdommer har de laget kreative videoer som forteller hvorfor vi må overholde smittevernreglene.

Publisert

I forbindelse med høy smitte blant norsk-somaliere, lagde bydel Gamle Oslo en videokampanje med koronainformasjon på somali . Prosjektet ble en såpass stor suksess, at bydelen bestemte seg for å gjøre det samme for ungdommer.

— Det er viktig å klare å lage informasjon som når ulike grupper, som formidler budskapet på en måte som når de man ønsker å nå, gjennom de kanalene som funker best, sier Kathra Saba, prosjektleder i bydel Gamle Oslo.

Ungdommene vet best hva som når dem

Kathra Saba er prosjektleder i bydel Gamle Oslo.

Hun forteller at ungdommene ble rekruttert fra ulike lokalmiljøer i byen, hvor de fikk jobb som "ambassadører" for bydelen og prosjektet. Resultatet ble en gruppe på sju ungdommer som skulle produsere innhold rettet mot sin egen aldersgruppe. Videoene formidler viktigheten av smittevern og konsekvensene av korona.

— Ungdommene er de som sitter på best innsikt i hva som når dem best. Derfor er det de som har laget alt her, alt fra idé til manus, til video-opptak, redigering og publisering, sier hun og forteller at hun syns prosjektet har vært veldig gøy å jobbe med.

Tok styringa selv

Noe Oda Garnås Paaske (15), en av ungdommene i prosjektet, er svært enig i.

— Først hadde vi en slags idémyldring, og så ble vi delt inn i grupper. Vi har laget alt fra start til slutt, og det var skikkelig gøy, sier hun.

— Det eneste vi fikk beskjed om var at vi skulle lage noe for ungdom om korona, så fant vi på alt resten selv, legger Naif jr. Mohamed (15) til.

Manusforfatter, skuespiller og klipper

I videoen han har laget, er han både skuespiller, manusforfatter og klipper.

— Videoen min handler om konsekvensene av korona. Her er det noen venner som får besøk av "koronapolitiet" fordi de har for mye kontakt. Han som spiller politiet er skuespilleren Mohammed fra TV-serien 17. Det er bra å få med kjente folk i videoene, for da får man enda mer oppmerksomhet.

Video: Ikhra Rage Ahmed, Oda Garnås Paaske, Warsan Ahmed.

— Jeg fant på hele historien, redigerte filmen og spilte skuespill i den selv. Jeg driver med skuespill fra før, så det er noe jeg godt kunne tenke meg å jobbe med, forteller han.

— Det er vi som vet best hva som treffer oss. Video er det jeg helst selv ville sett på, så derfor bestemte vi oss for det, sier Oda.

— Gøy å jobbe med ulike kunstuttrykk

Videoen til Oda har ikke kommet ut ennå, men hun håper videoen vil bidra til større bevissthet omkring konsekvensene av korona og hva vi må gjøre for at det skal gå bra.

— Det er en dansevideo, som jeg selv også danser i, siden jeg driver med dans fra før. Jeg syns generelt det er veldig gøy å drive med ulike kunstuttrykk, sier hun og forteller at videoen hennes også tar opp problemer knyttet til koronaviruset.

— Den kommer ut innen søndag, men jeg kan ikke røpe for mye. Bare at det også ble litt for mye kontakt her, så noen måtte gripe inn, ler hun.

Oda Garnås Paaske går på Fagerborg skole. Sammen med Naif jr. Mohamed, fra Jordal skole, har de laget morsomme og uttrykksfulle informasjonsvideoer om korona for ungdommer.

— Fint at kreativitet kan brukes konstruktivt

Prosjektet, som snart er ved veis ende, har fortsatt to episoder igjen som ikke har blitt publisert. Oda er veldig fornøyd med jobben.

— Dette var veldig morsomt å være med på, det er noe jeg også bare kunne gjort gratis, sier hun.

Naif er glad for at hans kreative arbeid også kunne brukes til viktige samfunnsoppgaver.

— Det som er kult med det, er at vi også kanskje bidrar til at smitten går ned. At vi lager noe som kan få en positiv effekt.

— Korona har ødelagt hele 10-klasse for meg. Jeg skulle egentlig på basketballturneringer, ha overnattinger og andre ting. Derfor må denne smitten ned, sier han.

— Korona har også bragt oss sammen

Oda mener det samtidig er viktig å tenke positivt.

— Jeg skulle jo konfirmert meg i år, men det ble det ikke noe av. Men jeg føler allikevel at korona også har gjort noe bra, fordi det kan bringe folk sammen på en annen måte. Nå møtes vi på en måte på tvers av alle kategorier, fordi vi har dette viruset til felles. Alle må derfor stå sammen, vi må skjønne at vi må kjempe sammen mot dette viruset, sier hun.

På spørsmål om de begge kunne tenke seg å gjøre mer, dersom det skulle bli flere slike oppgaver i fremtiden, svarer de begge:

— Ja selvfølgelig!

Video: Adam Nsiri, Ahmed Abadbri, Mustafa Saad Hayd, Ivan Näsberg, Osame Sahraoui, Samantar Ahmed.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS